Recent Posts

TO SAM VAM HOTİO RİJET

knjiga 1

To sam vam hotio rijet. Slabo vam ja kakih knjiga čitam, al kad se ufatim kake, ne pušćam je šale.
Ne čitam više ni novine, ko kad više, što no neko reče, nemereš vjerovat ni smrtovnicama, a ni tamo nejma, fala Bogu, haman ko poznat. Nećete mi vjerovat, al iz starijeh knjiga moreš više saznat o sadašnjem vaktu neg iz današnjih novina. Mula Mustafa Bašeskija je zapiso u svom ljetopisu da je 1763 mula Muharem Vilajetović posadio lipu pokraj Pačadži hadži Nesuhova mesdžida. Te godine su umrli:
Siromašni i bjelobradi terzija, iz Imaret mahale, Šehović s Bistrika, Mašo jorgandžija, debeli Hadžihuremović, maloumni starac, kahvedžija, Arapović pijanica, starac Fočo s Ćuprije, Ahmed-spahija, iz Hadžića, koji je ubijen i tom prilikom jako izranjen u svojoj kući, a sve zbog spletki žene,siromah Jusuf Varjemez, derviš, prodavač gurabija i mnogi drugi. U ovoj godini je umrlo 118 sarajlija.
Puno toga se, bezbeli, promjenilo kad Bašeskija veli:
“Krađa nije bilo zato što nije bilo kradljivaca, a ne zato što su kuće čuvane. Bošnjaci su u tom pogledu u odnosu na druge narode kao anđeli…”
A ponešto je ostalo dan danile isto pa é ti on ljutito:
“Bosanski svijet je čudnovati svijet, naivan je i neznalica, sličan ovci. Ako, naprimjer, neko nekoga pohvali, pa bilo to paša ili ma ko drugi, svi ga u tom počnu slijediti, i to ide kao lanac. Međutim, ako domalo iza toga istoga neko pokudi, i opet ga slijede.”
Haj da vam plaho ne zanovjetam, ako koga zanima nek uzme i čita, a ja odo razuvidit što li je sarajevski pisar i hroničar Bašeskija Svijetli zapisao davne 1787: Bošnjaci su, kratko rečeno, razboriti ljudi.”

To sam vam hotio rijet.Slabo vam ja kakih knjiga čitam, al kad se ufatim kake, ne pušćam je šale.

Specijalno iz Sarajeva za ibalkan.net Piše: Uzeir Hadžibeg 

knjiga

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net