Recent Posts

Nafta, dalje opadanje cijene

Nafta 1PARIZ- Nafta, kada je cijena se spustıle ispod 31 dolara ispod 31 dolara za barel, što je najmanja cijena u posljednjih 12- godišnjeg minimuma, uslijed prezasićenosti ponude i jačanja dolara.

Poslednji put je cijena nafte WTI bila tako niska u prosincu 2003. godine, kada je iznosila samo 29,66 dolara za barel, a “brent” je na dnu bio u aprilu 2004. godine s cijenom od 29,95 dolara.

Sama cijena nafte tipa Brent pala je na 31 dolara za barel, što je najniža cijena u posljednjih pet godina.

Prema prognozama kuvajtskih naftaša, nafta će ostati na nivou od oko 31 dolara u narednih pola godine.

U odnosu na maj cijena nafte Brent pala je za 40%, a samo u ponedjeljak cijena je pala za 2,88 dolara, što je treći najveći dnevni pad ove godine.

Američka nafta je na još nižem nivou te je u jučerašnjem trgovanju pala je, što je najniža cijena još od sredine 2009. godine.

Nafta 2Saudijska Arabija odlučila je sniziti cijene nafte koju izvozi na tržišta SAD-a i Azije što se tumači kao pokušaj zauzimanja većeg tržišnog udjela.

“Pad cijena nafte uglavnom potiče od povećanog jačanja dolara. To je u najvećoj mjeri doprinijelo ovakvom kretanju cijena”.

Saam pad cena nafte, nakon odluke Saudijske Arabije da zaštiti svoj tržišni udio, odraziće se na proizvođače poput onih u SAD koji vade naftu iz škriljaca. Zbog toga će naredne godine uslediti najveći pad proizvodnje u poslednjih gotovo četvrt vijeka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Pojeftinjenje nafte je, takođe, uticalo na potrošače, pa bi tako rast tražnje nafte u ovoj godini trebalo da dostigne najviši nivo za poslednjih pet godina, navodi se u mesečnom izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Nafta 3Tržište nafte je u proteklih godinu i po dana bilo pod uticajem odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, da sačuva svoj uticaj i suprotstavi se proizvođačima nafte iz škriljaca, koji bi smanjenjem zavisnosti SAD od uvozne nafte, mogli da promene globalnu dinamiku.

Toliko visoke cijene nafte od preko 100 dolara za barel u 2013. godini omogućile su američkim proizvođačima iz škriljaca da primjene skupe tehnologije za eksploataciju nedostupne nafte, što je omogućilo povećanje zaliha u SAD, koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Kako onda budući da su Saudijska Arabija i partneri iz OPEK-a odbili da smanje proizvodnju, cene sirove nafte su pale sa preko 100 dolara za barel na najniži nivo za poslednjih šest godina.

Sama naftna industrija, prema tvrdnjama IEA, počinje međutim da reaguje na niže cijene nafte kroz smanjenje proizvodnje.

“Američka proizvodnja nafte će vjerovatno podnijeti teret pada cijena. Poslije rekordnog rasta proizvodnje od 1,7 miliona barela dnevno u 2014. godini, najnoviji pad cijena će verovatno spriječiti nastavak rasta proizvodnje u SAD”, zaključuje se u izveštaju.

Nafta 4

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net