Recent Posts

Osude napada u Istanbulu

napad 1SARAJEVO: Brojnje su osude napada u Turskoj. Šefik Džaferović osudio je napad u Istanbulu: “Ovakvi i slični događaji neće destabilizirati Tursku. Najoštrije osuđujem današnji teroristički napad u Istanbulu, a porodicama nevino stradalih upućujem izraze iskrenog saučešća”

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović najoštrije je osudio današnji teroristički napad u istanbulskom kvartu Sultanahmet.

“Najoštrije osuđujem današnji teroristički napad u Istanbulu, a porodicama nevino stradalih upućujem izraze iskrenog saučešća. Izraze iskrenog saučešća upućujem turskom narodu i turskoj Vladi”, istakao je Džaferović.

napad 2Iz BiH i Sarajeva su stigli izrazi i uvjerenje da će turski narod i Turska naći adekvatan odgovor pred izazovima terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji.

“Uvjeren sam da ovakvi i slični događaji neće destabilizirati Republiku Tursku i da je neće omesti u njenom normalnom napretku i razvoju”, poručio je Džaferović.

Želim iskazati žaljenje i osuditi samoubilački napad na trgu Sultanahmet u Istanbulu koji je izvela osoba porijeklom iz Sirije, rekao je Erdogan, na ambasadorskoj konferenciji u Ankari.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je  samoubilački napad u istanbulskom kvartu Sultanahmet, u kojem je poginulo najmanje 10, a ranjeno 15 osoba.

napad 3“Želim iskazati žaljenje i osuditi samoubilački napad na trgu Sultanahmet u Istanbulu za koji se ispostavilo da je izvela osoba porijeklom iz Sirije”, rekao je Erdogan, na ambasadorskoj konferenciji u Ankari.

Sam, Erdogan je istakao kako se zbog aktivnosti terorističke organizacije krše prava i slobode više miliona ljudi u regiji, te naglasio kako onaj ko krši ta prava nije država, nego teroristička organizacija.

Mediji treba da podsjete, do napada je došlo predhodnog u 10:20 sati po lokalnom vremenu, nakon čega su na mjesto eksplozije stigle brojne policijske i ljekarske ekipe.

napad 4Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmuš potvrdio je da je jutrošnji teroristički napad u Istanbulu izveo državljanin Sirije, rođen 1988. godine.

Nakon sastanka o sigurnosti u Ankari, Kurtulmuš se obratio novinarima zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Efkanom Alom i ministrom zdravstva Mehmetom Muezzinogluom.

„Potvrđeno je da u eksploziji raskomadano tijelo pripada bombašu samoubici. Na osnovu rezultata dosadašnje detaljne istrage, ustanovljno je da se radi o sirijskom državljaninu rođenom 1988. godine“, kazao je Kurtulmuš.

Istraga o eksploziji, koja se čula u širem pojasu Istanbula, se nastavlja.

napad 5

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net