Recent Posts

Violina iz 1727. nestala

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Violina, koja je napravljena 1727. godine, jedna je od oko 550 postojećih muzickih instrumenata koja su djelo slavnog talijanskog majstora Antonija Stradivarija.

Mlada violinistkinja zaboravila je Violinu u vozu u Njemačkoj. Bila je to Stradivarijeva Violina koja je iz 1727. godine, vrijedna 2,4 milijuna dolara. Ipak, minut prije polaska voza koji putuje u inostranstvo njemačka policija uspjela je da je pronadje iznimno vrijedan instrument i vratili su ga vlasnici.

Violina o kojoj printani mediji pisu je da je “Federalna policija saopćila je da je u mjestu Zarbruken u zapadnoj Njemačkoj jedna osoba prijavila nestanak vrlo rijetkog instrumenta nakon što je napustila vlak koji je putovao iz Manhajma”.

“Violina je minut prije polaska voza, bila je torba u kojoj je bila pronađena u posljednjem vagonu. Violistkinji, kojoj je više nego laknulo, vraćena je nakon što je utvrđeno da je instrument u njenom vlasništvu”, navodi se u saopćenju policije.

Violina 2

Violina, napravljena 1727. godine, jedna je od oko 550 postojećih muzickih instrumenata koja su djelo slavnog italijanskog majstora Antonija Stradivarija.

Stare italijanske violine poput onih koje su pravili Antonio Stradivari i Đuzepe Gvarneri dostižu vrednost od nekoliko miliona dolara. Mnogi violinisti vjeruju da su ti instrumenti bolji od novih, a nekoliko naučnika je pokušalo da dođe do odgovora zašto je to tako

Kako pišu portali poput http://ibalkan.net/ pretpostavili su da se radi o izuzetnoj vrsti drveta alpske omorike i da ono datira iz ledenog doba. Drugi su isticali da je u pitanju specijalan lak, kao i hemikalije koje je Stradivari koristio u obradi drveta i pravljenja Violina.

Istrument o kojoj govorimo a potvrdila je Klaudija Fric, naučnica koja je studirala akustiku instrumenata i Džozef Kurtin. Proizvođač violina su otkrili koja je tajna Stradivarijus zvuka. Odgovor je- da ne postoji razlika u zvuku.
Violina 3Njih dvoje su pozvali profesionalne violiniste i da sviraju na novim i starim Stradivari i Gvarneri violinama. Još od početka 19. vijeka mnogi testovi su dovodili u pitanje superiornost starih italijanskih gudackih instrumenata.

Na svakom testu oni koji su slušali, nisu uspjeli da naprave razliku između zvuka starih i novih instrumenata kakva je violina. Ipak, kritičari su brzo nalazili propuste u ovim istraživanjima. U većini slučajeva, oni koji su slušali Violinu nisu bili profesionlaci. Muzičari su uvijek znali koja je koja violina dok su na njoj svirali. Naravno da je ova činjenica mogla da stvori predrasude i lažira rezultat o starim ili novim instrumentima kakva je Violina.

Violina 4

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net