Recent Posts

Medresa sa 479. godina rada

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Povodom 479. godišnjice odgojno-obrazovnog rada Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, danas je u amfiteatru medrese upriličena svečanost i akademija kojoj su prisustvovati visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine. Foto FENA/Emir Burlovic

SARAJEVO: Prepuni amfiteatr Gazi Husrev- begove medrese u Sarajevu je bio prostor u kome je održana svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove

Samoj svečanosti su prisustvovali predstavnici Gazi Husrev-begove medrese, Islamske zajednice u BiH, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH.

Centralni dio program je počeo učenjem odlomaka iz Kur’an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika Medrese.

U okviru svečanosti, dodjeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove.

“Ova škola, svoj rad uvijek usklađuje sa potrebama vremena i onoga što vrijeme nosi”, kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović.

Medresa 3

Kao posebno priznanje za naučni rad dobila je profesorica Sabaheta Ahmetagić, koja je ujedno pedagog u školi. Kako kaže, ona je prosvjetni radnik 32 godine, a ovo je prvi put da je dobila priznanje.

“Medresa traje oko pet stoljeća. Ona radi kontinuirano, to je najbolja potvrda da je nešto dobro. Kada nešto traje pet stoljeća, onda je to sigurno potvrda da je dobro”, kazao je Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, koji je dodao da medresu trenutno pohađa 466 učenika.

Malkić je istakao da nema tačnih informacija o tome koliko je učenika do sada završilo Medresu, a smatra se da se radi o desetinama hiljada učenika.

Sinoć je organizirana svečanost na kojoj je posebna priznanja dobilo 208 učenika.

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Gazi Husrev-begove medrese, Islamske zajednice u BiH, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH. (Samir Yordamoviç - Anadolu Agency)

Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat s nizovima krilnih prostorija sa rezidencijalnim karakterom. Odlukom samog osnivača medresa je smještena u samo srce sarajevske čaršije, a njeno projektovanje povjereno, tada vodećem arhitekti Osmanskoga carstva, Perzijancu Adžemu Esiru Aliju.

Gazi Husrev- begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, a osnovao je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine. Njeno osnivanje ozvaničeno je vakufnamom Gazi Husrev-bega, jednog od najznačajnijih osmanskih namjesnika u Bosni.

Medresa 5

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net