Recent Posts

Kapetan Dragan sa optužnicom

File picture shows former Serb commander Dragan Vasiljkovic in Knin, Croatia in February 1993. A former Serb commander, now an Australian citizen, charged with war crimes committed during Croatia's 1991-95 war of independence has been arrested in Australia, Attorney-General Philip Ruddock said on Friday, January 20, 2006. Vasiljkovic was arrested after Australia received a request from the Croatian government, Ruddock said. Croatia accuses Vasiljkovic of torturing and killing Croat soldiers and civilians in rebel Serb-held territories when he commanded a Serb paramilitary unit. Picture taken February 1993. REUTERS/Ranko Cukovic/File - RTR18KLY

Kapetan Dragan je na jedan dan prije isteka sutrašnjeg roka za podizanje optužnice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu.

Protiv kapetan Dragan ili po pravim imenom i prezimenom Dragana Vasiljkovića kojega se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom za vrijeme rata u Hrvatskoj i druge ratne zločine.

Dragan Vasiljković, koga je Australija izručila Hrvatskoj prije šest mjeseci, tereti se za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na okupiranom hrvatskom području u Domovinskom ratu.

Zločini za koje se  tereti “Kapetan Dragan” počinjeni su na širem području gradova Knina i Gline te u okolici Benkovca.

Kapetan Dragan 2

Po izvjestajima iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu “Kapetan Dragan ili Vasiljković je za vrijeme do sada provedene istrage negirao svaku vezu sa predočenim optužnicama i branio se šutnjom.

Kapetan Dragan, prema optužnici je sudjelovao u brojnim razaranjima, mučenju ratnih zarobljenika, napadima na civilne objekte sa pretjeranom upotrebom vojne sile, pljačku, protjerivanje civilnog stanovništva…

Tijekom dana, Kapetan Dragan se tereti da je zapovjedio da se topom s tenka gađaju crkva i škola u Gornjem Viduševcu, kao i obližnje kuće te su u ovom napadu teško oštećene Crkva Sv. Franje Ksaverskog, škola kao i oko trideset kuća i gospodarskih objekata. Od eksplozije granate teško je ranjen jedan mještanin dok je stanovništvo Jukinca tijekom noći i jutra bilo prisiljeno pobjeći i napustiti svoje domove koje su potom pripadnici paravojnih postrojbi pljačkali. Zbog granatiranja Viduševca koje je uslijedilo i stanovnici ovog kraja bili su primorani napustiti svoje domove.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u optužnici za Kapetan Dragana je predložilo da se protiv okrivljenika, temeljem odredbi članka 123. stavak 1. točka 1. i točka 4. Zakona o kaznenom postupku, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela.

Kapetan Dragan 3

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net