Recent Posts

Pregled pisanja stranih listova i štampe u Istanbulu

7858614824stranatampaISTANBUL: Na danasnji dan po pisanju stranih listova i štampe u Istanbulu je bilo dosta zanimljivih tekstova i tema. Treba krenuti od onih najutjecanijim inostranih glasila:

Engleski list The Times piše da je predsjednik Turske Erdogan je reagovao na vijest o tome da za predsjednički sistem, koji želi uspostaviti u zemlji, uzima primjer nacističke Njemačke. Erdogan je rekao da je ta izjava izvučena iz konteksta od strane novinara.

Jedan zvaničnik Predsjedništva republike na ovu temu je izjavio sljedeće: „Ovakva jedna usporedba ni u kakvom slučaju ne dolazi u obzir. Sasvim je neprihvatljivo pozitivno predstaviti izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj imajući u vidu da je predsjednik Erdogan islamofobiju, antisemitizam, kao i holokaust okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.

Izrelski list Haaretz prenosi da je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan izjavio da bi Turska i Izrael trebali priznati činjenicu da su potrebni jedni drugima. Erdogan je u povratku sa zvanične posjete glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu dao sljedeću izjavu: “Izraelu je potrebna država poput Turske u regionu, a također moramo priznati da je i nama potrebna država poput Izraela. Ovo je regionalna činjenica.“ Turski predsjednik je također naveo da će normalizacija doći sama po sebi ukoliko Turska i Izrael uzajamno i iskreno preduzmu mjere predostrožnosti.

files

Japanska novinska agencija Kyodo piše da je turski predsjednik Erdogan prilikom posjete glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu sa saudijskim kraljem Selmananom, potvrdio plan o osnivanju Vijeća strateške saradnje u cilju produbljivanja saradnje na vojnom, ekonomskom i energetskom planu. Predsjednik Erdogan i kralj Selman su izrazili jaku zelju za smjenu Esadovog režima te donijeli odluku o podržavanju zajedničke pregovaračke grupe sirijskih opozicionara na sirijskoj mirovnoj Konferenciji koja ce se ponovno održati u januaru.

Ruska novinska agencija Rosbald piše da je ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je u razgovoru na televiziji Rossia 24 priznao da je Ruski poslovni svijet vezan za Tursku, naročito na polju turizma.

“Postoji mnogo poslovnih sfera koje su vezane za Tursku kao sto je to slučaj i sa turizmom, sankcije su, prema tome, najviše izražene na tom polju.” naglasio je Uljukajev.

Iranska novinska agencija Irna prenosi da je turski potpredsjednik vlade i glasnogovornik Numan Kurtulmuš poručio sljedeće: “Ankara želi da se Saudijska Arabija i Iran urazume i da čim prije nadju izlaz iz zategnute situacije u kojoj se nalaze” Kurtulmuš je naglasio i to da su Iran i Arabija dvije velike i važne zemlje za islamski svijet te dodao: “Regija nije u stanju podnijeti veće tenzije. Mi, kao prijatelji obje zemlje pozivamo na odgovornost jer će u protivnom ovakav neprijateljski stav Saudijske Arabije i Irana nanijeti štetu kako njima tako i cijeloj regiji.“

redzep-Tajip-Erdogan-Reuters-Harun-Ukar

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net