Recent Posts

Trka i ronjenje za krst Vaseljenske patrijaršije u Stambolu

Badnji dan u ıstanbuluISTANBUL: Kako stoljecima nalaze tradicionalna na prostrorima Grada na Bosforu je trka za krst Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu. Reporteri regionalnog portala http://ibalkan.net/ bili su prisutni na evropskoj strani grada na Bosforu na ovoj poslednje održanoj danas. Bio je to dio tradicije kao dio obelježavanja rođenja i krštenja Isusa Hrista, prenose van nasi reporteri.

Prisutnost brojnih turista i grupa ljudi predvođena pravoslavnim vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom i svještenicima otišla je poslije liturgije do obližnjeg bosforskog doka odakle je u okviru ceremonije bačen krst, a potom je održana i trka.

Takmičenje se organizuje svake godine bez obzira na Celzijuse niske ili visoke temperature.

Vaseljenski patrijarh Bartolomej XVI je bacio krst u vodu, poslije čega su mladići skočili sa broda u blizini obale kako bi ga preuzeli.

Pobjednik trke bio je Niko Solis iz Grčke, koji je nagrađen lancem sa zlatnim krstom.

aya sofija unutrasnjost

Na danasnji dan reporteri regionalnog portala http://ibalkan.net/ obisli su dva sveta mijesto za Pravoslavsce u gradu na Bosforu, na ovaj dan se uvijek nadje prilika da se obidju. Nismo htjela da to bude onako usput, bilo kad,već smo uvijek zamišljali da to bude u neku nedelju , prepodne u vreme jutarnje liturgije… ali eto u oci badnjeg dana je izuzetna prilika. Dao Bog, veliki je blagdan Pravoslavaca u Istanbulu i tako bi… Posle svih ljepota Istanbula koje neki obilazile 6 dana, ostavismo da reporteri na ovaj dan u ovom zanimljivom gradu, posjetu Aya Sofiju dzamiju kao centralnu pravoslavn crkvi svijeta, da bude kao ‘šlag na našoj istanbulskoj torti’ pred lozenje Badnjaka.
Detalji-arabeske-Aje-Sofije
Toliko sam bio uzbuđen što idem tamo u drustvu nasih reportera, da mi je put se otvrorio i put do Patrijaršije… mislim da mi je sve proletjelo kao u snu… Probudih se kad sam ugledao a bio sam nebrojeni broj puta  dobro poznati grb na vidnom mijestu. Dvorište malo, kamenom popločano, skoro renovirani konaci, predvorje u kome se pale sveće, sa obezbeđenjem!!!… Ulazimo u crkvu… Posvećena sv. Đorđu… Predivan ikonostas… Neočekivano mala, ali tako sjajna i topla, puna je ortodoksnih vjernika različitih jezika vidio sam i neke svoje prijatelje…
Bogoslovija u Feneru2 Gledaju jedni druge sa nekim prećutnim osmjehom i pozdravom… osjećam se kao da sam kući negdje u Sarajevu ili u Pljevljima… Miriše tamjan koji mom nosu nikada nije previse smetao i odudarao… Prvi put od kad sam davno o oci Bozica krenuo na ovaj put, prema Aya Sofiyi i Veseljenskoj Patrijasiji naviru mi neki posebni osjecaji jer sam davno prije dvije decenije krenuo iz svog okruzenja… Slušam je kada mi se ukaze prilika crkveni hor kako pijeva ali u Istanbulu koji je epicentar svih religija daje mi poseban oscjeaj na dusu a uz svoj Islam volim sve religije jer su na putu pravde i protiv ugnjetavanja bilo koga… Shvatim koliko ti fali sve  tvoje dragi moj presvetli Boze kome se molim i u koga vjerujem do besvijesti… Danas sam po ko zna koji put vidio neke od poznatih ikone, kao da se smiješe ljudima koji ih cjelivaju, neki bliski svijet se okupio u Istanbulu i koji učestvuje u Liturgiji, ponizno spuštajući glavu pred svjetskoscu dragog Boga a sve upravo dobija posebnu tezinu.
Aja-SofijaKao najveća bogomolja u gradu Carigradu, Konstantinopolisu ili u Stambolu dobila je ime Megali Eklisia ( grčki Velika Crkva). Mnogo puta je pljačkana, paljena, rušena, renovirana. Završena je 360 g.n.e. po naređenju Konstantina II. U velikom požaru koji je zahvatio cijeli  grad 532. je izgorela. Po naređenju Justinijana sagrađena je nova crkva sva od mermera i kamena da bi mogla odoljeti požaru i zemljotresima. Rađena je po planu najčuvenijih arhitekata i svakodnevno je na njoj radilo 10 000 radnika.

Kada su Osmanlije oslobodile grad Stambol Hagija  Sofija je odmah pretvorena u džamiju. Prvi petak po osvajanju tu se već klanjao Mehmed II Fatih. Vremenom, Osmanlije pretvaraju Aya Sofiju u potpunosti u džamiju, i spolja i iznutra, ali nisu nista uništili niti ijedan mozaik sa ljudskim likovima, mada je to po islamu greh. Međutim, za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog oni su prekriveni malterom i njihovo postojanje je otkriveno tek u vrijeme jedne popravke 1847. godine. Aja Sofija je 916 godina služila kao crkva a 481 godinu kao džamija. Po naređenju oca Turske Republike, Kemal- paše Ataturka , Aya Sofija je proglašena za nacionalni spomenik i pretvorena u muzej.

patrijarh-vartolomej-1354275478-235723

Pricu o mnogim i brojnim dzamijama, crkvama, katedralama i sinagogama grana na Bosforu reporteri regionalnog portala http://ibalkan.net/ prica ce vam kao dio privilegije onih koji zive u Smabolu a vi to ce te svakako citati…

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net