Recent Posts

Rijad prekinuo diplomatske odnose s Teheranom

RiyadISTANBUL: Iznimno vruća diplomatska previranja su po pisanju medija u Istanbulu bili jutrosnji prekid diplomatskih odnosa Rijada sa Teheranom. Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom, a diplomatskim službenicima te zemlje dat je rok od 48 sati da napuste Saudijsku Arabiju.

Hurriyet je prenio izjaviu koju je proslijedio ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adil el- Jubeir na konferenciji za medije u prijestolnici Rijadu. Naime, diplomatski odnosi su prekinuti nakon napada na diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu.

Dalje u tekstu stoji da je “Šef saudijske diplomatije El-Jubeir, koji je istakao da iranski diplomatski službenici moraju napustiti Saudijsku Arabiju u roku od 48 sati, te je izjavio kako se Iran nemarno odnosi prema zaštiti stranih misija u svojoj zemlji koje je, prema međunarodnom pravu, dužan štititi”.

Teheran- Riyad

Kao ilustraciju svoje tvrdnje naveo je primjere napada na američku ambasadu 1979. godine i napad na britansku ambasadu 2011. godine te naposljetku jučerašnje napade na saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu.

Dnevnici u Istanbulu podsjećaju, do diplomatske krize je došlo nakon što su vlasti Saudijske Arabije jučer saopćile da su pogubile 47 lica osuđenim za terorizam, među kojima je i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji ajatolah šejh al- Nimra.

Iza toga, došlo je do protesta tokom kojih su demonstranti zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mashhadu na sjeveroistoku zemlje.

Rijad

samo izvršenje smrtne presude nad 47 osoba izazvalo je niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije stizale su iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će “Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu”.

Na samom kraju iz Rijada su vlasti Saudijske Arabije odbacuju kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa u svojoj zemlji, a reakcije Irana ocjenjuju “neprihvatljivim”. Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdi da su pogubljeni bili aktivni članovi terorističkih pokreta, a da Iran svojom reakcijom “otkriva pravo lice i svoju podršku terorizmu”.

Irad- saudija

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net