Recent Posts

Veliko srce Mirsada Jahovića pomoglo porodici Šabanović u Istanbulu

saobracajka-u-turskoj-foto-printscreen-haberlercom-1451808712-816713ISTANBUL: Naslovne strane turskih dnevnika su  prepune informacija o lančanom sudaru  izazvanom poledicom, u kojem je učestvovalo  preko 15 putničkih automobila, više kamiona i autobusa, a povređeno je 15 lica, kao i petočlana porodica iz Novog Pazara. Saobraćajna nesreća se desila na auto-  putu Edrin- Istanbul u mjestu Silivri. U vozilu marke “mercedes” novopazarskih registarskih tablica nalazili su se Almir i Alma Šabanović sa troje male dece.

Reporteri regionalnog portala http://ibalkan.net/ su bili na licu mjesta i zabiljezili, da su svi povređeni  van životne opasnosti. Prema prvim zvaničnim podacima, povređenoj porodici iz Novog Pozara je pružena vrhunska medicinska njega. Nesebičnim zalaganjem nekadasnje velike kosarkaske mega zvijezde i reprezentativca Turske i Fenerbahcea, Mirsada Jahovića kao i udruženja građana Bosna- Sandžak sa Bayrampase, porodica Šabanovic neće snositi troškove medicinske njege i liječenja.

saobracajka-u-turskoj-foto-printscreen-haberlercom-1451808962-816717

Na licu mjesta smo doznaliş da je najteže povređena majka i djevojčica, dok su ostali članovi porodice zadobili lakše povrede. U izjavi Almir Šabanović je rekao da  su on i njegova dva sina zadobila lakše povrede glave.

Njegova supruga je bez svijesti izvučena iz smrskanog automobila,  zadobila je povrede glave i grudnog koša, ali je u stabilnom zdravstvenom stanju. Najteže je povrijedjena njegova petogodišnja ćerka, koja se zbog krvarenja glave nalazi u stanju kome, ali je van životne opasnosti.

“Bog nas je spasio, njemu smo zahvalni. Sada smo dobro, ljekari su me upravo obavjestili da mi se i ćerkica oporavlja i da više nije u opasnosti. Sa nama su sada rodjaci i prijatelji, oni su nam podrška. Zahvalan sam svima koji su nam pomogli u ovim teškim trenucima za našu porodicu”, rekao je Almir Šabanović.

Porodici Šabanović je pružena adekvatna medicinska pomoć a iz smrskanog automobila izvukli su ih  vatrogasci, ali i putnici iz autobusa iz Srbije. U lančanom sudaru učestvovala su dva autobusa, dva kamiona i oko petnaest automobila.

Np PETOCLANA POROSİCA

Ovaj dio auto- puta  Edirene- Istanbul bio je blokiran zbog predhodnog lančanog udesa, koji se dogodio uslijed loše signalizacije.

Vidjeli smo da je na nekoliko mjesta autoputa ka Istanbulu asfalt bio prekriven ledom. Tursku je zahvatio snježni talas koji je izazvao saobraćajni kolaps. Zbog snježnog nevremena zatvoreni su brojni aerodromi , otkazani letovi, a za teretnjake je zabranjen saobraćaj.

saobracajka-u-turskoj

Predhodno smo u vise navrata pisali o teskim vremenskim neprilikama koje su zadesile oblast oko Mramornog mora i sam grad Istanbul. Zato je jako vazno   upozorenja da “Turisti koji posredstvom putničkih agencija putuju kao i ostali,  u inostranstvo trebali bi obezbijediti i zdravstveno osiguranje”. 

Prevadshodno se radi o turstima koji  se sve češće odlučuju provesti blagdane u inostranstvu. Putnici bi trebali povesti računa o zdravstvenom osiguranju, prilikom odabira turističkog aranžmana. Osiguranje pokriva troškove u slučaju saobraćajne nesreće, bolesti i izgubljenog prtljaga.

Putnici takođe mogu dobiti i odredjenu naknadu desi li se da otkažu rezervaciju ukoliko su prilikom uplate odabrali dodatne usluge.

mirsad1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net