Recent Posts

Erdogan, ako je Izrael iskren, doći će do normalizacije odnosa

IzraelANKARA: Milionski printani mediji iz Turske na naslovnoj strani su postavili tekst u kome “Predsjednik Erdogan smatra da ukoliko dvije zemlje budu primenjivale zajedničke korake iskreno, doći će do normalizacije njihovih odnosa”.

Hurriyet tvrdi da “Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dvije zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa”.

“Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regionu”, rekao je Erdogan turskim novinarima.

Prva politicka licnost Erdogan je dodao da Ankara mora da prihvati da joj je Izrael potreban istakavši da je to “realnost u regionu”, prenosi Hurriyet.

IzraelErdogan smatra da ukoliko Tell Aviv budu primenjivao zajedničke korake iskreno, sa Ankarom doći će do normalizacije njihovih odnosa.

Dalje po medijima sam Izreal je, kako je naglasio, predložio i da turskoj robi i građevinskim materijalima bude dozvoljen prolazak kroz pojas Gaze.

“Potrebno nam je da vidimo pisani tekst kako bi obezbjedili da ne bude odstupanja od dogovora”, rekao je on.

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dvije zemlje nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod “Mavi Marmara”, koji je pokušao da prođe blokadu pojasa Gaze.

palestina

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je prošlog mjeseca objelodanjeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.

Erdogan je ranije isticao da Turska ima tri uslova da bi se normalizovali odnosi, a to je da se Izrael izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu “Mavi Marmara”, da obezbjedi kompenzaciju za porodice žrtava i prekine sa blokadom pojasa Gaze.

Tell Aviv se već izvinio, a pregovorima je učinjen napredak po pitanju kompenzacije, te je blokada pojasa Gaze ostala goruće pitanje u normalizaciji odnosa dvije zemlje, ocijenjuju turski printani mediji.

Erdogan - Peres Davos (promo) [AFP]

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net