Recent Posts

Erdogan- Salman, ne poistovjećivati islam s terorizmom

ISTANBUL: Mediji i dalje podrobno prate desavanja na putu Predsjednika Republike Erdogana na Blıskom Istoku. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski kralj Salman bin Abdul Aziz Al Saud su u Rijadu održali sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Mediji prenose ono sta de desava a prema navodima “Ureda predsjednika Turske, dvojica lidera su se tokom sastanka složili da su njihove zemlje strateški partneri”.

resized_1f4fb-57c54f34erdo

U bliskom susretu su napomenuli su kako se region suočava s velikim izazovima, naglasivši značaj saradnje Turske i Saudijske Arabije.

Tokom razgovora, dvojica čelnika su usaglasili formiranje Vijeća za stratešku saradnju dviju zemalje na visokom nivou.

Erdogan je istakao kako je potrebno ojačati bilateralnu saradnju, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i energetike. Saudijski kralj je podsjetio na posljednja dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu kao i na druge regionalne probleme.

Erdogan i Salman su također poručili kako Bashar al-Assad ne predstavlja rješenje za krizu u Siriji, izrazivši odlučnost u borbi protiv terorizma.

resized_b3526-14c073c4mevlut2

Dodali su kako se ne mogu pasivno posmatrati napori i tendencije da se islam poistovijeti s terorizmom te da zločinačke terorističke organizacije zloupotrebljavaju vjeru islam.

Turski predsjednik je na kraju istakao kako je pokretanje nove “Islamske vojne alijanse”, koju je pokrenula Saudijska Arabija, značajna inicijativa.

Na samom kraju po pisanju istanbulskih medija “Erdogan je nakon susreta sa saudijskim kraljom okončao zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji”.

erdogan-kral-selman-ile-gorustu-99628

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net