Recent Posts

Turska traži u Srbiji partnere za proizvodnju zdrave hrane

senko3ISTANBUL: Državnu delegaciju iz Ankare koju predvodi Turski Premijer Ahmet Davutoglu na putu prema Beogradu i u sandzak pratile su brojen novinske reporterske ekipe. Sve sto je bilo u cilju obavjestavanja delagacije iz Ankare svoj doprinos su dali i milionski printani i zvucni, mediji.

Kako javljaju sa lica mjesta u toku razgovora u Beogradu vise je bitnih dogovora koji ostaju da se pokrenu, pisu printani mediji. Turizam, građevinarstvo, tekstilna industira, rudarstvo, enetrgetika, oblasti su koje su učesnici Srpsko- turskog poslovnog foruma označili kao one gdje postoje potencijali za saradnju. Posebno je apostrofirano uz opasku da domaći proizvođači mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda mogu da plasiraju svoje proizvode u Turskoj.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka Samir Kačapor, izjavio je sinoć da je ta agencija dovela više od 30 lokalnih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa turskim firmama.

traze-se-beraci-malina-isplati-se-misli-zdravo-posluj-pozitivno_1437385660

“Tražimo kompanije koje će nam ponuditi repromaterijal, sirovinu za tekstilnu industriju i proizvodnju obuće”, rekao je on medijima koji prate boravak turskog premijera u Srbiji.

Tu su, naveo je Kačapor, prerađivači drveta, proizvođači zdrave hrane, mesa i mlječnih proizvoda, koji žele da ponude svoje proizvode, ali i da nađu partnere iz Turske s kojima bi mogli da izađu na treće tržište.

“Jedan od aduta Srbije je i sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, Od nedavno imamo i sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom”, podsetio je on.

Bajram Akgil iz Salcano bicikla istakao je da su u Turskoj zainteresovani za saradnju u turizmu, gdje postoji veliki potencijal, ali i rudarstvu, energetici.

An employee sorts products at a Metro Cash and Carry store in Moscow August 8, 2014. Moscow imposed a total ban on imports of many Western foods on August 7 in retaliation against sanctions over Ukraine, a stronger than expected measure that isolates Russian consumers from world trade to a degree unseen since Soviet days. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS BUSINESS FOOD)

Prema njegovim rečima, saradnja dvije zemlje je važna i zato “što se poznajemo.

“Imamo istorijske veze, dobro se poznajemo i ako se zajedno budemo bavili biznisom, možemo da rastemo u cjelom regionu i širom Evrope“, rekao je on i dodao da je uvjeren da Srbija i Turska mogu da sarađuju u svim biznisima.

Upitan da li turska “Halkbanka” koja odnedavno posluje u Srbiji doprinosi toj saradnji, Akgil je rekao da je to jedna od najvažnijih banaka u Turskoj, koja je važna za tamošnje biznismene.

“Ona će pomoći i srpskim preduzetnicima koji žele da posluju sa Turskom i obrnuto, rekao je Akgil.

rasim

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net