Recent Posts

Spoj Evrope, Azije i Orjenta na Bosforu za doček Nove godine

istanbul-nova-godinaISTANBUL: Želje mnogih na planeti je da naprave ulazak u novo ljeto i 2016. godinu je biti na “Spoju Evrope, Azije i Orjenta na Bosforu”. Stambol  je bio i ostao nekada centar velike Osmanske imperije, ali i vizantijskog carstva. Istanbul danas jedna je od najvažnijih metropola ovog dijela sveta, uz gostoprimljive domaćine i odlične mogućnosti za šoping.

Istanbul grad sa preko 18.5 miliona stanovnika i da u svakom danu boravi preko milion turista je privlačan svakom turisti.

filemexrk2
Nikada nisam previse pricao u globalu o pojedinim Hotelima koji se nalazi u novom ili u starom dijelu grada na ovoj ili onoj strani jedinog grada na planeti koji se nalazi na dva Kontinenta ali sve u Istanbulu je i u blizini je svih većih znamenitosti.
Doživio sam mnostvo doceka novih godina u gradu na Bosforu ali svoj smek ima i individualni odlazak na neki od trgova i čekanje Nove godine uz vatromet.
Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, turski hamami, Sultanahmedova džamija, Bosfor, ali i brojni bazari sa najrazličitijom robom, samo su dio onoga što će vam pružiti Istanbul grad na Bosforu.

Nisam mnogo uzbuđen zbog dočeka i stava sam da je nove gradove najbolje obići van praznika kako bi se osetio pravi duh grada, ali s obzirom da sam stanovnik Istanbula želio sam da ga vidim i iz ovog ugla– kako je biti koji ti je najbolji doček u tvom životu. Imala sam sve– najbolje prijatelje iz Istanbula, predivne večere kod porodice mojih prijatelja, osećaj da nije doček jer u Istanbulu doceku se raduju vise turisti i oni koji cesto dolaze na Bosfor… ali i osećaj da jeste, vatromet u ponoć, doček između 2 kontineta, kišu i sjajan provod u klubu to daje mnogima poseban ugodjaj.

istanbul-NOVA-GODINA (1)

Ono što mi se najviše svidelo oko dočeka NG u Istanbulu je to što imate veliki izbor, ako ne volite dočeke možete potpuno opušteno piti kafu u nekom kafiću ne razmišljajući o tome da li je ponoć ili nije a sa druge strane imate ogroman izbor načina kako da proslavite dolazak nove godine. Izbor je toliki da je nemoguće pobrojati sve aktivnosti ali ću ja pokušati nekako da ih grupišem obicno sve to uradim uz one koje najvise volim.

Ukoliko volite uličnu gužvu i euforiju, novu godinu možete dočekati na Nišantašu (Nişantaşı) ili Kadikoju (Kadıköy), ali svakako budite i dio ljudi u masi na Taksimu. Nišantaš se nalazi u blizini Teksima, što znači da je na evropskoj strani, nekada se organizuju koncerti poznatih turskih izvođača a nekada ne… mada je uvijek gužva i kažu da je dobra atmosfera. Kadikoj je na azijskoj strani pa ne znam kojiko je to zgodno ako ste smješteni i stanujete na evropskoj. Iako je Taksim glavni trg, moji prijatelji su mi rekli da tamo svakako treba dočekati Novu Godinu jer se tada smatra nebezbednim. Jeste da turska ima jako malu stopu kriminaliteta ali i taj mali procenat negde bude za doček– izdleda baš na Taksimu. Policije ima na svakih 2 koraka u Istiklal ulici ali ne mozete nikada vidjeti uniformisane policajce ili jako rijetko ali je sve u domenu video kamera… svakako je preporuka za devojke da nikako ne idu golih nogu. Imajte na umu da se u Istanbulu nalazi 20 miliona ljudi.

docek-nove-godine-istanbul-gal07Dočekati novu godinu između dva kontinenta i okružen vatrometom sa svih strana je fenomenalno. Ja sam imao nekoliko puta takvu sreću da to doživim. Grad Istanbul ce za doček 2016 organizovati u najavama. U ponoć brod je stao a mi smo uživali u tom predivnom trenutku… u 00.10h smo stigli na Bešiktaš. Poslednje korake u 2015. a ko ce to znati i napraviti u Aziji a prve u 2016. u Evropi. Ovom fenomenalnom ponudom grad je sve iznenadio bez neke velike najave, pa tako ni sada nemam informaciju o tome, ako slučajno tako nešto organizuju, obaveštenje će se naći na pristaništu. Po meni, ovo bi mi moga biti jedan od najboljih način da dočekate novu 2016. godinu.

aja sofija

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net