Recent Posts

Čestitke povodom Božića

bozic2

Danas je Badnjak, dan uoči katoličkoga Božića. Ime mu dolazi od riječi bdjeti, jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje.

Badnjak je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Danas se priprema posna hrana za badnju večeru, najčešće riba i pouljeni grah, što se razlikuje od kraja do kraja. Nakon večere, porodice odlaze na svetu misu, polnočku, kada se svečano dočekuje Božić, najradosniji katolički blagdan, blagdan mira i obiteljskog okupljanja. Vrhunac badnjeg bdjenja jeste upravo proslava polnoćke.

Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Bogočovjeka Isusa Krista

Danas je Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Bogočovjeka Isusa Krista, nakon kojega slijede blagdani Svetoga Stjepana, Svetog Ivana, Nevine dječice ili Mladenci te Stara godina.

Taj jedinstveni događaj rođenja Boga-Čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan Njegova rođenja.

Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog – Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Božić je dan kad je Svemogući Bog postao djetešce da nas ne prestraši i ne premaši, da nas k sebi privuče, pa je Isus zato sveprisutni i bliski Bog. Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.

Na Božić svako  treba da bude miran, spokojan, zahvalan i okružen svojom porodicom. Osim ovih duhovnih pravila, postoje i druga pravila, tačnije tradicije. Stoga je organizovanje bogate trpeze, odnosno porodične večere jedna od tradicija vezanih za Božić.

bozic

Postoji i takozvani Bonton božićne večere gdje se kao nedozvoljeno smatra:

-Iako smo u informatičkom dobu i ne možemo da zamislimo normalno životno funkcionisanje bez blagodeti tehnologije u vidu telefona i računara, nikako nemojte da koristite neki od uređaja tokom večere.
-Nikako ne stavljajte salvetu u svoj okovratnik, to je veoma neprimjereno. Umjesto toga, salvetu lagano raširite i stavite je u svoje krilo.
-Ne pričajte punih usta! Ovo je još jedno pravilo koje važi za bilo koje objedovanje.
-Ne konzumirajte mnogo alkohola. Generalno, pravilo je, ukoliko želite da (p)ostanete dama ili džentlmen, ne smijete da pijete mnogo alkohola, koji može da izazove veoma negativne reakcije kod vas.
-Ne kritikujte trpezu. I ako vam se neko od postavljenih jela ne dopada, božićna večera svakako nije momenat da iskazujete svoje nezadovoljstvo. Umjesto toga, jednostavno preskočite taj dio večere.
A posebno je dozvoljeno, čak i poželjno:

-Donesite poklone. Božić je idealna prilika kada članovi porodice međusobno razmjenjuju poklone.
-Uputite komplimente domaćici, kako za dekoraciju tako i za bogatu i ukusnu trpezu. To će svakako doprinijeti ljepšoj i toplijoj atmosferi.
-Pravilno upotrebljavajte pribor za jelo.
-Ukoliko odlazite od stola, ljubazno se izvinite i ustanite bez pometnje ostalih članova porodice.

Ćurka se često smatra uobičajenim božićnim obrokom kod katolika, ali ona se na meniju pojavila oko 1650, nakon što je Evropa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga, labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.

Tradicionalna božićna večera kakvu je mi znamo u drugim kulturama izgleda drugačije.

bozic1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net