Recent Posts

Brisel zaprijetio, Budimpešti može “smrtna kazna”, ali van EU…

326446Brisel je munjevito reagovao na ono sto ja najvio mađarski premijera Viktora Orbana: “Ako zemlja članica želi da uvede, smrtnu kaznu ona to može, ali u tom slučaju mora napustiti EU”. Putem printanih medija u okruženju, rekao je Barozo, opomenuvši  Viktora Orbana, koji je pozvao na novu debatu o uvođenju najteže kazne u evropskom zakonodavstvu.

Mediji iz Madjarske, su naveli da je Žoze Manuel Barozo, bio Predsjednik Evropske komisije od 2004. do 2014. godine, a  izjave iz Madjarske da “ponovno uvođenje smrtne kazne jednostavno nije moguće u nekoj zemlji članici Unije”.

” Sama nova debata je davno okončana, jer sve zemlje članice su bile jasne po tom pitanju”, ovo je rekao Barozo, a prenijele su neke od agencija u Regionu.

Viktor Orban je samo nekoliko dana unazad kazao da bi svaka članica EU trebalo da donese sopstvenu odluku o uvođenju smrtne kazne.

“”Želimo da Evropska unija zauzme zajednički stav da svaka država članica, na nacionalnom nivou, može da donese odluku da li da uvede smrtnu kaznu ili ne””, rekao je Orban u intervjuu koji je dao za jedan radio u Budimpesti.

“Ako bi se to dogodilo, mogli bismo da odlučimo da li da prihvatimo (smrtnu kaznu) ili ne. Nema razloga da sve države EU o tom pitanju misle isto”, dodao je Orban.

Mediji, na kraju konstatuju da je Mađarska ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uslova za ulazak u EU 2004. godine. “Orban očito je da hoće da ponovo pokrene to pitanje nakon nedavnog ubistva mladog vlasnika trafike u južnom mađarskom gradu Kapošvaru, koje je izazavalo brojne osune u zemlji.

U zemljama članicama Evropke unije smrtna kazna nije izvršena u posljednjih 17 godina, a ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu jedan je od najvažnijih ciljeva politike ljudskih prava EU.

Inscenirao-svoju-sahranu-kako-bi-izbjegao-zatvoriBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net