Recent Posts

Erdogan pozvao historičare i akademike iz Turske, da se otvore svi arhivi…

erivan - 1Predsjednik Republike Turske, Redzep Tajip Erdogan, pozvao je na zajedničku večeru u Istanbulu, sve turske historičare. Sama večera mogla bi da bude od historiskog značaja. Erdogan je predložio da svi prisutni daju svoj doprinos i sud o događajima iz 1915. godine… i da svi prisutni akademici i historičari  a dobili su i mogucnost da uzmu riječ  na večeri. Na večeri je bio prisutan i jedan od  najeminentijih  imena- akademičar i historičara  Osmanliske povijesti  Prof. Dr. Heath Lowry .

Erdogan, je pozdravljajući prisutne rekao: Poslednja, stvar koju možemo da napravimo je, ” Ono što još možemo učiniti o pričama o genocidu i navodima onih  koji nas napadaju, jeste da otvorimo sve moguće arhive”… Povjesničar i glavni urednik revije ” Magazin ” Mustafa Armagan, kazao je da gleda na nedavni susret u Jermeniji i ono što je izgovorio Ruski predsjednik Vladimir Putin, o tome  će se tek kasnije sagledavati posledice i vidjeti ono šta se u Jerevanu dešavalo.

“Mi smo spremni da OTVORIMO SVE ARHIVE”

Nakon svih poslednjih dešavanja, od Putinove klasifikacije zločina u Jermeniji- genocidom i još nekih zemalja koje su preko svojih parlamentarnih struktura  takodje proglasili slucaj iz 1915. godine u Jermeniji- genocidom Ankaru. Aktuelna Vlada Turske je spremna da otvori sve svoje historiske arhive i da  zajedno sa svjetskim poznatim historičarima tog vremena  daju konačnu ocjenu tog već povijesnog dogadjaja.

Na sinoćnoj večeri Predsjednik Erdogan je izjavio da na vojnoj paradi u Moskvi 09.05.2015 godine, Turska će biti  predstavljena na svečanosti na Crvenom Trgu, samo na razini ambasadora ili otpravnika  poslova.

8 knjiga - 1

iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net