Recent Posts

Zahlađenje odnosa Ankare i Moskve…

hgy jjj uuuCentralna mjesta u milionskim printanim medijima u Istanbulu, zauzele su informacije da se do daljnjeg stopira, izgradnja dugo najavljenog gasovoda “Turski tok”. Dnevnik SABAH, piše da” je odložena izgrdanja “Turskog toka”  jer ruski “Gasprom” i turska državna kompanija “Botaş” ne mogu da nadju konacni kompromisni dogovor”.

Mediji, svakako žele da pojasne i po ekpsertima su posrijedi drugi razlozi, a ne ekonomski. SABAH, smatra, da je do odustajanja od izgradnje gasovoda, koji je trebalo da bude zamjena za “Južni tok”,  sada došlo i zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve. “Krivac za hladjenje odnosa do juce dobrih perspaktiva u razvoju ekonomije i zajedničkih ulaganja je nedavni govor ruskog predsjednika. Vladimir Putin je u Jerevanu, koji je osudio “genocid nad Jermenima a koji je počinila turska vojska”.

Uz, informacije koje su plasirali turski , danas su se oglasili i mediji iz Moskve. Ruski printani mediji, navode da je ona bila je za mnoge iznenađujuća, da su donedavno predstavnici “Gasproma” i “Botasa” davali optimističke izjave.

Moguće je ipak mimo najave medija iz dvije drzave, da su pregovori zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cijenu gasa koju bi dobio “Botaş” od ruskog partera. Medjutim, poslije 45 dana pregovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se suglase i do dogovora nije doslo.  Ostalo je da se vidi  kako će se primenjivati formula o popustu koju bi dobila Ankara tek kada se sve precizno dogovori.

Mediji,za sada mogu samo nagadjati , kad će biti postignut konačni dogovor. Za sada niko ne može da to precizira, ali kada se poboljšaju odnosi Ankare i Moskve a to će biti u interesu privrednika dvije države, sve što je do sada napravljeno za “Južni tok” u Rusiji koristiće i Turskoj ali kao “Turski tok”.

yy aa rrr ttt

iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net