Recent Posts

Rast cijena niko nije očekivao u Turskoj…

ramazan-da-zam-yok-6196155_oDomaći mediji u Istanbulu iznijeli su podatak .da je godišnja inflacija u mjesecu aprilu  povećana na 7,9 odsto sa martovskih 7,6 odsto.

Milionski dnevnik Hurriyet je na naslovnoj strani objavio “da je Centralna banke Turske povisila nedavno predvidjene stope inflacije za 2015. sa 5,5 na 6,8 odsto”.

Ono o čemu se svakog dana sve više piše i razgovara, je da li  će Centralna Banka u Ankari, povećavati referentnu kamatnu stopu kao i da li se razmišlja o drugim mijerama za podršku turskoj moneti YTL ( nova turska lira ).

Hurriyet u stopu prate predvidjanja Statističkih agencija,  da je od početka ove kalendarske godine, stopa inflacije u Turskoj u laganom porastu, uglavnom zbog rasta cijena hrane…

Kada je prošle godine u MECLİS-u  Turski parlament predstavljao program 62. sastava Vlade Republike Turske, pod vodstvom novog premijera Ahmeta Davutglua,date su konkretne smjernice i cilj za ekonomski rast : “Ekonomija je, nakon nastavka puta u demokratizaciju, bio jedan od glavnih prioriteta. Ekonomski program je pripremljen specifično za postizanje stope inflacije od 5 posto, prema ciljevima Centralne banke Turske i uspostavu promjenjivog kursa razmjene valuta u zemlji”. “Glavni principi predstavljenog ekonomskog programa bili su transparentna, trajna, doslijedna i predvidiva ekonomska politika, obzirom da će Centralna banka biti nezavisna u donošenju odluka kojima je cilj stabilizacija cijena”,podsjecaju novinari Hurriyeta .
Danas prva politička ličnost države ex. turski premijer Erdogan i drugi vladini zvaničnici koji  su u bliskoj prošlosti često kritikovali Centralnu banku zbog održavanja visokih kamatnih stopa, što je po njima bio ograničavajući faktor za ekonomski rast.
Velika najava planova, vodeće AK Partije koja planira na 100. godišnjicu od osnivanja Republike Turske povećati nacionalni dohodak po glavi stanovnika na 25 hiljada dolara, a dok će  ukupne nacionalne prihode na dva triliona dolara. Vlada planira da će u te svrhe potpomoći državne zajmodavce poput Ziraat Bank i Vakifbank.

Danas se sve remeti sa odlukama Centralne banke da zadrži nepromijenjene kamatne stope umjesto da ih ponovo snizi „ jasna je reakcija na nedavno masovno prodavanje lire“, koje je primoralo Erdogana da ublaži agresivnu retoriku i zahtjeve da se stopa snizi, navodi Hurriyet. Erdogan je Centralnu banku, inače nezavisnu instituciju, optužio da „vuče Tursku ka dnu“, u komentarima koji su značajno uticali na pad vrijednosti turske valute.

„Ukoliko se lira stabilizuje, ne bi nas iznenadilo da predsjednik Turske ponovo zaoštri retoriku“, dodaje Hurriyet.

iBalkan.net

66 ww 666 777

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net