Recent Posts

Mini vanredno stanje na zapadu Makedonije …

pop op opUvodjenje- Mini vanrednog stanje u jedno Makedonsko selo nadomak granice sa Kosovom, zbivanja u regionu Balkana i poslednice i mogucnost izbjegavanja krize na jugu Evrope-danas su glavne teme u  Regionu.

Ugledni dnevnik, Hurriyet je iz pera vlastitih dopsinika koje ima u Skoplju i u Pristini u detalje opisao stanje na granici Makedonije:” Dva odvojena napada na makedonske institucije protekle nedelje (bomba ispred zgrade vlade i zauzimanje policijske stanice u Gošincu),mogli bi da budu znak da  tenzije između albanskog i makedonskog stanovništva ne jenjavaju poslednjih mjeseci”.

Analtićari ističe “ da bi situacija na zapadu Makedonije  mogla da se dodatno pogorša”.

– Tvrdnju da su samo, Albanci jedina nacija na Balkanu koja u proteklih 200 godina uspjela da izgradi pravu nacionalnu državu, za razliku od Srba, Hrvata, Grka, Bugara uvijek na ideji da zive u jednoj drzavi … Albanci, uživaju veliku podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke, bez koje ne bi uspjeli sami da ostvare ciljeve ni na Kosovu ni u zapadnoj Makedoniji – kaže za dnevnik iz Istanbula Čedomir Antić iz Naprednog kluba.

Iz istih izvora se konstatuje da, situacija u Makedoniji je donekle pod kontrolom zahvaljujući inostranoj političkoj intervenciji. Međutim, zbog težnji ka stvaranju „velike Albanije“, strasti se ne stišavaju.

– Problem koji dozivljava veci dio Balkana je “Loša ekonomska situacija i budi sjećanje na devedesete”.

Druge sagovornike upravo sa makedonske strane, mediji su pronasli u razgovoru sa ljudima iz makedonske Vojne obavještajne i kontraobaveštajne službe, koji  upozoravaju na  projekat „velike Albanije“.

– Projekat će u sledećim etapama biti usmjeren ka Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, gdje se već sad stvaraju preduslovi za njegovo ispunjenje. Poslednja izjava albanskog premijera Edija Rame pokazuje da on javno zagovara spajanje Kosova sa Albanijom i zabrinjavajuće je što je reakcija međunarodne zajednice potpuno izostala – kažu mediji iz Makedonije.

Prenesene su i reakcije, iz samog Skoplja gdje su makedonski zvaničnici  svi  osudili napad na policiju u Gošincu. Privedena su četvorica Makedonaca iz mjesta Stanić za koje se sumnja da su učestvovali u napadu, ali jedan od njih, Kadri Bajrami, porekao je optužbe.

iBalkan.net

jkj lkl şş

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net