Recent Posts

ŠUTI ŽENO, NE ZNAŠ TI NIŠTA …( Priče iz dijaspore – DRUGI DIO )

ŠUTI  ŽENO, NE ZNAŠ TI NIŠTA …

Priče iz dijaspore  –  DRUGI DIO

(Ekskluzivno iz Australije, za portal iBalkan.net) Piše Sehija Med Sandalj Kobić

sehija-sed-300x3001-300x300Jutro je. U gornjoj sobi, Bećo vodeničar još spava …Zubejda, Bećina žena i snaha u kući, od sinošnjeg nesporazuma,  ”našminkana” preko oka Bećinom šakom, nakon što  je  pomuzla  krave  i pozavršavala ostale poslove u štali, sad okopava jagode …

U donjoj sobi kahvenišu Bećini roditelji,  Zubejdina svekrva Šaha i svekar Hurem zvani Pljuco.

Hurem Pljuco:

”Šuti moja ženo šta ti znaš , ne znaš ti ništa … Moja ženo , da ti znaš šta svašta u svijetu ima …”

Pokušava Hurem da dočara ženi, uz kahvu, dogadjanja iz sela. Ni on zvani Pljuco, ne odlazi često čak ni u najbližu čaršiju, pogotovo odkad je oženio sina Beću, ali  zna Hurem Pljuco, da mu žena  nikad ne zalazi  ni  selom-sramota bi bilo da se “smuca”…Zato on Hurem sve obidje i zna sve najbolje ( barem on jadnik tako misli ).

Hurem Pljuco:”Eto, da znaš: da se je u Salke okopilila krava …”

Šaha:

”Tobe jarabi, sukijem ja živim …? Nije ba, krava, već se u Salke okopilila šći …tam’ na školama u Brčkim, ošla da studira a s njakim se uhavizala i eto rodila kopile …”

Pljuco:

”Jah, jah, tako nekako sam čuo pa ja mislio Salkina krava … se … okopi ….”

Zapljuva se Hurem Pljuco od nekakvog srkleta, što opet Šaha sjedeći sve kraj šporeta, nigdje ne iznosi nosa, a sve zna bolje od njega … U nastojanju da kahvenisanju ipak doda  šarm duhovitog domačina, opet otpoće, sad drugu priču …

Hurem Pljuco:

”Aman što je preksinoć  bilo gombanja kod Save u Plavoj Laguni: Njekakav Šećo iz Bugarske, doveo njaku gologuzu “anam onu”, pa kad je tu gologuzu Zinka Savina vidjala, sve je izplehala po goloj guzici … ondak je naišla policija …”

Šaha:

”Ma daj ne pljuj me odatale, šta si se raspljuvo … opogani mi kahvu …Nije nikakav Šećo, već  tvoj i moj Bećo doveo njaku gologuzu Bugarku, da him igra kod Zinke i Save u Plavoj Laguni … a naš Bećo uprtio tu gologuzu, kad je nju  policija iščerala iz njake birtije u Miladijama dje je šejtanala … nalet je bilo …”

Pljuco:

” Jah, jah, tako njekako i  ja sam čuo … ”

Pa se Hurem Pljuco opet zakašlja i zapljuva, a Šaha ode na avlijsku česmu da opere kahvenjake. Opet je Pljuco pokušavo da spasi svoj ugled duhovitog domačina pa zausti glasno iz donje sobe, nebil ga Šaha kod avlijske česme  čula:

“ Ne znaš  ženo šta je sinoć bilo? Ma šuti ženo ne znaš ti ništa, bona … Sinoć  je  u Plavoj laguni …”

Utom iz gornje sobe, niz basamake istrča mali Faik, pa glasnije već  djed mu Hurem Pljuco zavika:

“ Neno neno … sinoć je tvoj Bećo istuko moju mamu, nek znaš da ću mu kad narastem jebat mater … ”

“ Jebajte se svi, ko koga stigne, nije me brige …”odvrati Šaha, nezadovoljna  svojim  ukućanima  kojima  kuha  i  ne odvaja se od šporeta, evo ima već trideset i pet godina.

Od tih silnih psovki razbudio se  Bećo …Iz gornje sobe, s pendzera doziva svoju Zubejdu:

“ Dji mi je žena … hoćel meni kogod kahvu ispeč … Zubejdooo …”utanjenim glasom, mazno je dovikivao Bećo …

“Eto meee … eto me namah Bećooo …”trkom je dolazila Zubejda, sva sretna da se Bećo zbog onog sinošnjeg “njenog brezobrazluka” ne ljuti …

Šaha je poljevala kajmakom veliku tevsiju sirnice, izmicala šerpu sogan dolme, da se upihtija, jer valja nahranit ovu njenu familiju.

U  hladovini razgranate kruške, mali Faik  je pokušavao da zajaše Šargu-krupne pasmine Bosanskog psa  Tornjaka.

Lipe su mirisale obalama Šibošnice, Sunce je zastalo na vrh neba iznad Majevice. Mir je zavladao za sofrom u kući  Beće vodeničara.

( Selena of Balkan Brčanka) Sehija Kobić

iBalkan.net

11081359_805662136189309_6130623154257735306_n

One Comment

  1. Bilo bi mi jako zao da ne komentarisem ovako lijepu pricu. Seko moj samo ti znas ovako upecatljivo sa svojom pricom sjediniti se sa citaocem. Svaka ti cast cestitam oid srca

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net
%d bloggers like this: