Recent Posts

“Ankara bi na izjavu pape Franje: “Aja Sofiju mogla da vrati u dzamiju…”

ffff fff gggDanas poruke iz Vatikana imaju dnevno politicki prizvuk, prvo u Istanbulu a potom i sirom Turske. Izjavu rimskog pape Franje o stradanju Jermenima mogla bi da isprovocira mnoge u Ankari da reaguje i vrate Hrama Svete Sofije u džamiju. Tokom uskršnje mise u Hramu Svetog Petra u Vatikanu “papa Franja je mučenje Jermena nazvao prvim genocidom XX stoljecu“. Ova papina izjava je dovela so negodovanja turskih vlasti. Prvi je odreagovao, Ministar vanjskih poslova Mevlet Čavušoglu, koji je nazvao papinu izjavu neumjesnom i neprihvatljivom. Šef turske drzave Redžep Tajip Erdogan – kazao je da  je izjava pape gruba greškom. Usledilo je, da Ankara hitno pozove svog ambasadora u Vatikanu na konsultacije.

“Turska bi na izjavu rimskog pape Franje o genocidu nad Jermenima mogla da mada nije taj scenario danas u opticaju da se Aja Sofije ponovo vrati u funkciju džamije”, je poruka koju su na centralnim mjestima prenijeli domaci mediji glavnog muftija Anakare Metail Hizli. Ima zivih svjedoka kada su vođe moderne Turske pretvorile Aja Sofiju u muzej 1930-tih, a mnogi sekularni Turci danas  bi Aja Sofiju pozeljeli da je pretvore u džamiju, su neka od pisanja u medijima.

Aja Sofiji, simbol smijenjivanja civilizacija, nije odojlela ni novoj pocasti savremene zapadne civilizacije – komercijalizacija. Tako je, britanski agent Džems Bond (Shenom Coneri) u Aja Sofija susresti sa ruskinjom Tatianom Romanovom (Daniela Bianchi) i od nje dobio tajna dokumenta, 1963. godine u filmu „Iz Rusije s ljubavlju“. Savremene restauracije delića čuvenih mozaika Svete Sofije i Džems Bond u nekom trenutku se mogu učiniti kao jedino sjećanje Zapada na Vizantiju.

Aja Sofija  je “nultni spomenik” pod zastitom UNESCO-a i priznata je kao “jedno je od Svjetskih cuda” i najpoznatije je obilježje u Istanbulu, zaštitni znak povijesti i historija kao i poveznica istoka i zapada. Turski mediji prenose, da je  dio iz Kurana, islamske svete knjige, učen   u pred prosli petak uveče na ceremoniji u Aja Sofiji, nakon 85 godina. Kuran je učio imam džamije Ahmet Hamdi Akeski iz Ankare a  povod je bilo  otvaranja nove izložbe “Ljubav proroka”. Na izložbi u Aja Sofiji, prikazane su kaligrafije posvećene poslaniku Muhamedu a trajaće do  8. maja ove godine.

iBalkan.net

ggg fff ggg

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net