Recent Posts

Turska gradi elektranu na nuklearni pogon …

rrrrr rrr rrrNa novoj lokaciji Mersina, Turska Vlada je prezentovala projekat i  ocekuje se , da će ubrzo krenuti sa izgradnjom prva “nulearke”  a  sve je obaveze preuzela Rusija. Vlada ima plan da  ovo ibude  prva od tri planirana nuklearna postrojenja a ovim bi se smanjio uvoz potrebe za elektricnom enegriom.

Lokacija koja je odredjena je okolina grada ,Turski ministar energetike Taner Yildiz je najavio da bi prvo postrojenje trebali  da imaju četiri jedinice jedinačnog kapaciteta od po 1.200 megavata.

Medijima se odratio, Turski ministar energetike Taner Yildiz odma poslije ceremoniji otvaranja. Na lokalitetu izgradnje sjelog projekta su prisustvovali zvaničnici ruske nuklearne agencije “Rosatom”. Ministar Yildiz je naglasio: “Bez nuklearne energije, zemlja ne može da se razvija”.

Start samog početak gradnje elektrane, u nekoliko navrata je dočekan protestima , pojedini demonstranti nosili su transparente kao upozorenja na opasnosti po lokalnu zajednicu podsećajući na nuklearnu  katastrofu u Fukušimi 2011. godine. Slike, demonstrana koji su blokirali ulaznu kapiju elektrane, i policija koja je upotrebila vodene topove da ih rastera, su u vise navrata prikazivani u printanim medijima.

iBalkan.net

ttt ttt ttt

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net