Recent Posts

Erdoğan, oštro upozorenje za papu Franju

ankara mmmSaopštenje koje je iz Ankare, poslao Redzep Tajip Erdogan, prikazana su u Turskoj kao “crveni alarm” u kome je kazano, da se “osuđuje i upozorava” papa da ne učini “takvu grešku ponovo”, a prenijeli su domaci mediji. Erdogan je još jednom zatražio da historičari pokrenu zajedničku studiju koja bi omogućila da se utvrde činjenice o događajima između 1915. i 1917. godine.

Milionski dnevnik SABAH, u najavi kaze da je “Papa Franja u nedelju povodom obelježavanja 100. godišnjice stradanja Jermena u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrebio riječ “genocid”, što bi, prema ocjeni stranih medija, moglo ozbiljno da naruši diplomatske odnose Svete stolice i Ankare.

“Tokom prošlog stoljeca, ljudska rasa je doživela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra prvim genocidom XX, stoljecu pogodila je jermenski narod”, rekao je papa Franja tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopštenje iz 2000, koje su potpisali papa Jovan Pavle Drugi i jermenski patrijarh.

Zvanicna, Turska odbacuje optužbe za stradnje u vrijeme Prvog Svjetskog rata Jermena i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

iBalkan.net

asasa ccc

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net