Recent Posts

Vaskrs u Istanbulu

fft261_mf8477107Turska, kao multi-etnicka drzava poklanja dosta paznje za najvažniji hrišćanski praznik i spada u red „pokretnih“ svetkovina. Sa preko 3000 godina bogate istorije, Istanbul, je nekada nazivan Konstantinopolj, ima zaista mnogo toga da ponudi ljudima namjernicima. U vrijeme Otomanskog Carstva, grad je bio na vrhuncu i za vreme vladavine Sulejmana Velikog (1520-1566), doživljava procvat, ali su sačuvane   mnoge građevine, nenadmašne ljepote koje potiču iz ovog doba.

Sada se puno toga polako mijenja u Turskoj. Početkom ove godine, turski premijer Ahmet Davutoglu najavio je izgradnju prve crkve nakon skoro 90 godina – i to za pripadnike pravoslavne crkve. Republika Turska je kolijevka kultura i civilizacija koje povezuju Evropu i Aziju, a uz sva svoja prirodna bogatstva.

Printani mediji u Istanbulu pisu o tradiciji “Farbanje jaja na Vaskrs, koji spada u najstarije hrišćanske običaje”.

Milionski dnevnik Hurriyet, piše “Za vrijeme Uskrsa ,   najstarijeg  hrišćanskog  praznika  u Tursku a u koju dolaze kolone turista kako bi obišli veliki broj  hrišćanskih  svetkovina  i proveli nezaboravne dane mira i blagostanja na Bosforu.

iBalkan.net

crkva-o

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net