Recent Posts

Maja Gojković: Odnosi Beograda i Ankare na dobrom putu

resized_111c9-1f8820150413aw382556_01Radna posjeta Predsjednice skupšine Srbije Maja Gojković, Turskoj je u izvjestajima medija ocjenjena pozitivno kao i da  u da ce se i dalje dvije zemlje angažovati u otvorenom dijalogu i vecom odlučnošću. Maja Gojković  se sastala sa predsjednikom Republike Redžepom Tajipom Erdoganom, a sutra će imati odvojene sastanke sa predsjednikom Velike narodne skupštine, MECLIS-om, Džemilom Čičekom i predsjednikom Vlade Ahmetom Davutogluom.

“Sigurna sam da možemo da se složimo da na svaku prepreku i svaki izazov mora da se odgovori sa spremnošću da se angažujemo u otvorenom dijalogu i odlučnošću da povećamo saradnju gde god je to moguće”, rekla je Gojković u dijalogu za turski list “Sabah”.

Upitana da li postoji mogućnost da se obnovi inicijativa o održavanju trilateralnih sastanaka Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine prekinuta. Gojković kaže da je uloga parlamenta da poveća i promoviše saradnju u interesu mira, stabilnosti i građana koje predstavljaju.

“Srbija je potpuno posvećena daljem promovisanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Da budem precizna,trilateralni sastanak  ne spada u okvire parlamentarne saradnje, ali bih željela da naglasim da je politika Srbije privržena pravovremenom i efikasnom dijalogu i promovisanju saradnje u interesu svih aktera”, rekla je Gojkovic.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Gojković je istakla da je proces pridruživanja EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

“Nadamo se da će evropske institucije priznati značaj sadašnjeg političkog trenutka za Srbiju i region, i da će se nastaviti podrška politike proširenja EU”, rekla je ona.

U skladu sa tim, dodala je ona, Srbija ima plan koji intenzivno sledi – a to je usklađivanje zakonodavstva sa aktima EU do kraja 2018. godine kako bi bila potpuno spremna da postane  članica EU. Srbija želi svaki uspjeh u tom poduhvatu samoj sebi, Turskoj, kao i čitavom regionu i zbog toga je spremna da promoviše saradnju u našem zajedničkom interesu”, zaključila je predsednica Skupštine Srbije.

iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net