Recent Posts

KOLUMNA

KOLUMNA

Kud puklo da puklo“

PzP je za otvaranje dijaloga o zajedničkoj kući CG …

Očigledno je da su svi narodi nezadovoljni svojim nacionalnim statusima i pravima, Srbi, Bošnjaci, Albanci

(Ekskluzivno iz Podgorice za regionalni portal iBalkan. net) Piše: Nebojša MEDOJEVIĆ

mmmm kkk öööIntenzitet interesovanja visokih zvaničnika Albanije i Kosova za Crnu Goru koji je naglo uvećan u proteklih godinu dana, je dobar pokazatelj da su neki politički procesi pokrenuti i da će i država Crna Gora imati određene posljedice. Kada sam pravovremeno upozoravao da je aktuelni crnogorski režim pokušavao da trulim kompromisima i dnevno političkim trgovinama sa predstavnicima manjinskih naroda oko podjela vlasti i interesa, privremeno prikrije i zataška nezadovoljstva Albanaca i Bošnjaka svojim položajem u Crnoj Gori, bio sam optužen da sam neprijatelj manjina i , naravno neprijatelj Crne Gore. PzP  je od osnivanja duboko svjestan da je Crnoj potreban jedan novi društveni dogovor, koji bi osim radikalne promene ekonomske politike, načina pravljanja državom i drugačijeg odnosa prema javnom interesu , podrazumijevao i novi dogovor o položaju naroda i nacionalnih manjina – novi modus vivendi. Očigledno je da su svi narodi nezadovoljni svojim nacionalnim statusima i pravima. Nezadovoljni su Srbi, Bošnjaci, Albanci.

Tako se stvorio nepririodni hibrid novih Crnogoraca koji su postali obožavaoci Vođe i spremni da se zbog njega i njegovog “učenja” odreknu istine i svojih prirodnih nacionalnih osjećanja, težnji i identiteta. Tako je jedan dio Bošnjaka muslimanske vjeroispovjesti, postao najekstremniji dio novocrnogaraca, koji ogrnuti državnim zastavama (na kojoj su tri hrišćcanska krsta) slave pobjede DPS, ucestvuju u prljavim rabotama i krađama na izborima, postaju najekstremniji navija i crnogorksih sportskih reprezentacija i šire jezik mržnje prema svemu što je srpsko , rusko, pravoslavno.

PzP se zalaže za prirodni poredak stvari , za otvaranje dijaloga i postizanje održivog istorijskog sporazuma građana i naroda o našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori, koju treba da vole, poštuju svi njeni građani i narodi, ali i da ona poštuje sve njene građane i narode, koji su joj lojalni. Prirodna je težnja Albanaca u regionu, pa i naših komšija, prijatelja Albanaca iz Crne Gore da imaju svoju veliku nacionalnu državu , koju oni, sasvim prirodno i meni razumljivo, zovu prirodna Albanija. Albanci su se pokazali kao ozbiljan narod sa sposobnošću da se ujedine i da se žrtvuju oko velikih nacionalnih istorijskih ciljeva. Ja to veoma cijenim i poštujem. To isto želim i svom Crnogorskom narodu. Očigledno je da su svi narodi nezadovoljni svojim nacionalnim statusima i pravima. Nezadovoljni su Srbi, Bošnjaci, Albanci.

Crnogorci nemaju mogućnost da razmišljaju o velikoj nacionalnoj državi, ali mogu da se odmah prekinu podjele izmeu braće i postignu istorijsko pomirenje sa crnogorskim Srbima , kako bi došlo do stvaranja ćvrstih stabilnih državotvornih temelja koje bi složno bratski gradilo 80% građana Crne Gore. Na toj državotvrnoj ideologiji – crnogorsko-srpskog pomirenja, demokratije, sobode, poštovanja svih ljudskih prava, usvajanja svih standarda i civilizacijskih vrijednosti Evrope, (radikalne promjene ekonomske politike i načina upravljanja državom) formiran je DF. To je konretan dokaz da opozicija razmišlja posteno, državotvorno i u interesu naroda i države. Kada se braća pomire i dogovore, ne praveći štetu nijednom građaninu, ni manjinskom narodu, možemo i moramo sjesti sa Bošnjacima, Albancima i Hrvatima i napraviti novi dogovor o budu nosti koji se u mjeri moguceg i održivog uvažiti interese i težnje svih.

Zato je opasno ćutanje režima DPS i SDP na sve veće i meni potpuno razumljiva nezadovoljstva Bošnjaka svojim postojecim statusom u Crnoj Gori i sve snažnijim težnjama ka regionalnom povezivanju u prekograničnu regiju Sandžak. To su prirodne težnje Bošnjaka i Albanaca i njih ne treba sputavati niti pokušavati rješavati kupovinom nekolicine njihovih tobožnjih predstavnika, za šaku vlasti , privilegija i dukata.

Naprotiv, u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori , vlast DF-e otvoriti i osloboditi procese nacionalnog osvješćivanja i raditi naporno na kreiranju poštenog, pravednog i prirodnog poretka stvari. Da Crnogorac bude Crnogorac, Srbin Srbin, Bošnjak Bošnjak, Albanac Albanac, Hrvat Hrvat, ali da svi poštujemo i volimo svoju državu Crnu Goru, samo onako i onoliko koliko ona voli, poštuje i štiti sve nas.

Zato je nepohodna brza promjena totalitarnog nedemokratskog režima koji umjesto građanskog i međunacionalnog društvenog dogovora u temelje ove države ugrađuje kriminal, korupciju, UDBU, nepravdu i nemoral. Kao stranka izvornih suverensita i crnogorskih patriota, smo zabrinuti zbog toga i zato se snažno borimo za promjene. Crna Gora će biti vječna, ako bude imala vrste temelje, poštenu i pravednu upravu i mir u kući.

iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net