Recent Posts

ERDOGAN U POSJETI TEHARANU

TURSKA ... 111

Predsjednik Turske, Rezdzep Tajip Erdogan stigao u Teheran u pratnji nekoliko drzavnih ministara.

Erdogan je podržao vazdušne napade arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na položaje šiitskih pobunjenika Hutija, koje, kako se vjeruje, podržavaju Teheran. Iran negira da pomaže Hutima.

Turski predsednik je prošlog mjeseca optužio Iran da pokušava da “dominira regionom” i da testira granice tolerancije regiona.

Erdoan je uz najviše počasti, primljen u Teheranu i dočekao ga je njegov iranski kolega Hassan Rouhani.

Nakon sastanka, dvije strane su potpisale osam sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Tokom dana, Erdogan se  susreo s vrhovnim vođom Alijem Hamneijem.

Nakon sastanka sa predsjednikom Rouhanijem, Erdogan je rekao kako se pitanje sukoba u regiji moraju rješavati što hitnije.

“Ljudi ginu. A ko su oni koji ginu? Oni su ljudska bića… Oni su muslimani. Ne gledam na njih kao na sunite ili šiite… Gledam na njih kao na ljudska bića. Ne klasificiramo ljude prema njihovom vjerovanju. Ne gledamo jesu li kršćani ili muslimani – gledamo ih kao ljude. Dakle, ljude ubijaju u regiji i to ne možemo prihvatiti. Moramo sjesti i o tome razgovarati. Moramo zaustaviti ovo krvoproliće i patnju. Moramo vidjeti kako je moguće ovo zaustaviti”, rekao je Erdogan.

U pratnji predsjednika Erdogana u Iran su doputovali i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz, ministar trgovine i carina Nurettin Canikli, ministar razvoja Cevdet Yilmaz i ministar kulture i turizma Republike Turske Omer Celik.

Osim neslaganja u vezi sa pitanjem Sirije, tenzije između Turske i Irana  rastu i zbog turske podrške arapskoj koaliciji u Jemenu.

S druge strane, Iran i Turska su važni ekonomski partneri.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javlja da je Erdoganova posjeta vrlo važna i zbog Jemena, ali i zbog onoga što je Erdogan rekao o Iranu.

Uoči posjete Iranu, turski šef diplomatije Cavusoglu je rekao da je Iran bratska zemlja i da su dobri odnosi između Turske i Irana važni za uspostavu mira i stabilnosti u cijeloj regiji.

On je dodao kako Turska može igrati veoma važnu ulogu i biti posrednik u rješavanju aktuelne krize u Jemenu.

Cavusoglu je komentirao aktuelnu krizu u Jemenu i istakao da iransko gledanja problema s aspekta sektaških sukoba predstavlja prijetnju da cijelu regiju odvede u propast.

“Da smo izvukli pouke iz Sirije, Iraka i Jemena, mogli smo sve probleme brzo riješiti pregovorima, ali nemoguće je doći do rješenja sve dok svi gledaju samo sa svog prozora. Moramo što prije i bespogovorno krenuti u rješavanje jemenske krize u okvirima zaštite teritorijalne cjelovitosti te zemlje”, kazao je Cavusolgu.

Ističući da je Turska spriječila brojne sukobe i da je zemlja koja uspostavlja sigurnost i stabilnost u regiji, on je kazao da ona može biti i posrednik u rješavanju krize u Jemenu, ali da je za to potreban i angažman svih drugih zemalja regije.

“Turska može odigrati važnu ulogu i biti posrednik u pregovorima. Spremni smo pružiti doprinos rješavanju krize, ukoliko to podrže sve strane”, poručio je Cavusoglu.

iBalkan.net

IRANNN 111

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net