Recent Posts

Dodik: Ivanić uvodi praksu na štetu po RS

mice mico 1

Turski mediji, prate desavanja na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Printani mediji izvjesavaju da , “Dodik optužuje Ivanića da se “nepotrebno umješao” u vezi s pitanjem mehanizma koordinacije BiH u pregovorima sa Evropskom unijom”. Dnevnik SABAH, pise da Dodik, ističe da Predsjedništvo BiH nije nadležno za ta pitanja i da predlaže ono na čemu insistiraju Bošnjaci, iako RS ima ranije usaglašen stav o tom pitanju “.

Prema riječima Dodika, do zastoja u rješavanju mehanizma koordinacije u BiH u pregovorima sa EU došlo je zbog nemogućnosti dogovora između Bošnjaka i Hrvata.

Dodik javno postavlja pitanja – gdje su ustavni osnovi na osnovu kojeg Ivanić može govoriti o mehanizmu koordinacije kada su u pitanju kantoni?

“Danas je jasno da su Bošnjaci željeli da izbjegnu taj mehanizam koordinacije”, ocjenio je Dodik na konferenciji za novinare, dodavši da je to trebalo da vodi ka centralizaciji BiH, a pisu mediji iz regiona.

Predsednik RS je poručio da je mehanizam koordinacije važan, te da se o tom pitanju moraju poštovati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

Kako u nastavku izvjestava SABAH, Ivanić je juče, odgovarajući na prethodne optužbe najviših zvaničnika RS, da je pokušao Predsjedništvu BiH obezbjediti neustavna ovlaštenja u vezi mehanizma koordinacije, rekao, da entiteti uopšte nisu bili tema njegovog predloga o jednostavnijem mehanizmu koordinacije.

Mladen Ivanic je naveo, da je govorio isključivo o kantonima u Federaciji BiH i potrebi da se Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara omogući da reaguju zato što svaki od deset kantona u Federaciji BiH ima mogućnost da, kad god im to padne na pamet, blokiraju evropski put BiH.

Dodik je Ivanića optužio i da “pravi neku novu praksu” time što ide u posjete lokalnim zajednicama, poput jučerasnjeg odlaska u Sanski Most, a naveo je i da je Ivanić prekršio Ustav RS, jer se nije konsultovao s predsjednikom RS o odabiru srpskih kandidata za ambasadore.

Predsjednik RS je odbacio optužbe opozicije o velikom kriminalu i korupciji u RS, ocjenivši da se državni organi na nivou BiH ne mogu   miješati u ta pitanja na nivou entiteta, kako se to najavljuje poslednjih dana.

iBalkan.net

20141029090257_270251

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net