Recent Posts

Indijski „džin” na probi u NBA

sssNBA, najveci sportski “cirkus” na planeti se nastavlja: Gursimran Sim Balar je predstavnik 38. nacije u ovogodišnjem NBA prvenstvu, u kome čak 22,5 odsto košarkaša (102 od 450) nisu državljani SAD.

Indijac džinovskog rasta (226 cm) i stasa (161 kg) potpisao je desetodnevni ugovor sa Sakramentom. Prethodno je bio član Rino Bighornsa, ekipe iz razvojne NBA lige. Ovo je i zamišljena kao druga šanse onima koji nisu uspjeli da se u prvom naletu izbore za mjesto u glavnom takmičenju.

Na parketu i u dresu „dugih rogova” Balar je za prosečno 25 minuta i 40 sekundi provedenih na parketu u 39 mečeva bio strelac 10,3 poena, uz 8,8 skokova i 3,8 „rampi”. Prije odlaska na kaljenje u pomoćnu ligu, 22-godišnji gorostas nadmetao se sa ostalim početnicima u letnjoj NBA ligi, boraveći izvesno vrijeme i u trening kampu Kingsa.

Problem sa težinom, mi je stvorio odredjene probleme ali sam uspio da u prethodna četiri mjeseca smršam 30 kilograma (moram još toga toliko za ozbiljnijim ostvarenjima pod obručima).

– Do sada sam mnogo loših stvari, stavljao u svoj organizam, prečesto sam posećivao „Mekdonalds”. Sada imam i nutricionistu i kondicionog trenera i priznajem – nije mi lako da se odreknem hrane – rekao je Balar za „Sakramento bi”.

Višedecenijska poslovna politika najjače globalne basket lige širenje uticaja (prodaja svog proizvoda) i u najzabačenije kutke planete, teško da bi Balar dobio šansu da vlasnik Sakramenta nije Indijac Vivek Ranadiv.

On je 16. maja 2013. od braće Maluf za tada rekordnih 493.000.000 evra kupio klub, odmah ispoljivši nameru da napravi „kopču” sa rodnom grudom.

Sa milijardu i dve stotine miliona duša Indija je kao nadolazeća privredna sila bogom dana da se u njoj uhlebi i NBA.

Liga je prevalila dugačak put u rušenju svojih granica. U prvenstvu 1992/93. učestvovala su 23 igrača iz 18 zemalja (ili tek pet odsto igrača). Za egzistenciju se već 2000/01. borilo njih 45, a, u odnosu na prethodnu sezonu, broj „gastarbajtera” se povećao na 10 odsto.

Dvojica najviših ikada, sa po 231 centimetrom, bili su Rumun Georgi Murešan i Sudanac Manute Bol. Drugi je bio težak samo 91 kg, a u karijeri imao više (2.086) blokada nego poena (1.599). Nebu pod oblake izrasli su i Crnogorac Slavko Vraneš (230 cm, trenutno je član Metalca), Šoun Bredli i Kinez Jao Ming (po 229 cm), a 226 cm, kao i Balar, bio je visok Čak Nevit.

iBalkan.net

juka

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net