Recent Posts

Turska, velike nocne operacije u djelovima Istanbula

okmejdan

Vlada i organi vlasti nece sjediti skrstenih ruku poslije dva dana haosa i nesigurnosti u Istanbulu. U pojedinim djelovima grada na Bosforu,pokrenete su operacije  protiv grupa koje su krive za terorističke dogadjaje u Istanbulu. Okmejdan je blokiran dio grada Istanbula i rano  jutros u 4:00 se na poznate adresu istovremeno privode clanovi radikalnih ljevicarskih organizacija koji tradicionalno imaju podrsku u ovom djelu Istanbula.U operacijama, veliki broj osoba je odveden u pritvor.

Analiticari zbilje u Turskoj, domaci i mediji akreditovanih stranih agencija, predvidjaju da desavanja u zemlji od skoro 80 miliona stanovnika,su usko povezani   oko narednih proljetnih parlamentarnih izbora u Turskoj.

Parlamentarni izbori u Turskoj i sve ovo sto se desava poslednjih dana , nalikuje ili su slicni  događaja prije predsjedničkih i lokalnih izbora prije dvije godine. A opet se i dalje   sve vrti oko Erdogana. Napravljen je slican sistem koji ima SAD i naslucuje se, da zele da  se formira predsjednička država.

Zabranje manje ljevirarske grupe i marginalističke organizacije  koje su otele drzavnog tužioca su vjerovatno samo pioni u nečijim rukama”, pisu danas mediji u Istanbulu 

Drzava ce političku situaciju drzati pod kontrolom i neće se dozvoliti da se destabilizira situacija.Ovdje postoji nekoliko gorućih pitanja. Zahtjev radikalnih levičara koji su oteli tužioca bio je da se saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva tinejdžera koji je preminuo nekoliko mjeseci nakon protesta 2013.

Akcenat se stavlja na ono što je bilo na protestu. Istanbu je već duže vrijeme grad gdje je prisutno spekulacije po medijima da dolazi do razilaženja Erdogana i Davutoglua. Erdogan finansira brojne izbjeglice koje borave iz Sirije, čime se pokušava da  umanji mogućnost pomirenja sa Kurdima.Erdogan sigurno neće sjedeti skrštenih ruku i ako je vjerovati  medijima ceka nas  poprilično burno tursko proleće.

Mnogo je stranih medija, koji kažu da će predsjednički sistem Turskoj donijeti diktaturu. Oni umjereni mediji,akreditovanih stranih kuca, daju podrsku sadasnjoj vlati tvrdnji “Da li postoji diktatura u Sjedinjenim Državama, Meksiku ili Brazilu?”, upitao je Erdogan sve medije tokom posjeta djelom oblasti i provincija sirom Turske.

“Promjene su neminovne. Izgradnja nove Turske je neminovna. Novi Ustav je neminovan. Predsjednički sistem je, uz Božju pomoć, neminovan”, kazao je Erdogan.

Prvi čovjek i osnivač  stranke Pravde i razvoja (AKP) koji je izabran u avgustu za predsjednika drzave poslije više od decenije na mjestu premijera, želi da učvrsti svoju ulogu prvog čovjeka Turske sa izvršnim ovlašćenjima predsjednika nalik na SAD, prenio je milionski dnevnik Huriyet.

Sama provjera javnog mnjenja u Turskoj i glasanje u avgustu 2014. godine bilo je prvi put da se predsjednik, što je uglavnom ceremonijalna funkcija u Turskoj, direktno izabran.

Dalje sto se tice samog Ustava i amandmana, oni zahtjevaju podršku više od dvije trećine od 550 poslanika u nacionalnom parlamentu, MECLIS-u, odnosno treba za sve promjene imati glas od najmanje 367 narodnih poslanika.

Vodeca, AKP, partija trenutno ima 312 poslanika, teži većoj zastupljenosti u parlamentu, nakon izbora zakazanih za 7. jun.

Strani meniji pisu da “Opozicija često optužuje Erdogana zbog diktatorskih sklonosti, navela je jedna britanska agencija.

Poslije desavanja od prije dva dana u Istanbulu,Erdogan je, međutim, poručio da “ukoliko narod želi (izvršno predsjedništvo), ono će se dogoditi”.

iBalkan.net

 

D02065313

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net