Recent Posts

KOLUMNA – Lud, zbunjen, normalan

KOLUMNA

Lud, zbunjen, normalan

Svi smo mi prosvetni radnici

(Ekskluzivno iz Beograda za portal i.Balkan.net) Piše: Dejan Kožul)

timthumb2Utaborila se u našem ili našim narodima ona uzrečica “zavadi, pa vladaj”, koja je davnih dana pripisana Juliju Cezaru, a koja, eto, opstaje i danas i tako će biti još dugo, dugo vremena. Sve dok oni zavađeni ne shvate. A zavadilo nas sa svih strana. Prvo smo popucali po nacionalnoj osnovi, a to je bio uslov onda i za pucanje po svakoj drugoj. Ono najgore, popucali smo po ljudskoj osnovi. I sastaviti se ne možemo. Eto, u Srbiji već nekoliko meseci štrajkuju prosvetni radnici.

Prema mom mišljenju, uz zdravstvene, najznačajnija grupa građana za jedno društvo jer su upravo oni ti koji bi morali neke buduće generacije da nauče kako sastaviti te šavove i kako da budu ljudi, u punom smislu te reči. Da razmišljaju svojom glavom, da ne diskriminišu druge i drugačije, da nauče šta je pravo, pravičnost i pravednost i da budu SOLIDARNI. Kako društvo sagledava štrajk? Na prvom mestu kao gubitak za sopstveno dete jer ne pohađa redovno nastavu i jer nije sigurno hoće li mu na kraju ocene biti zaključene. Kako ne sagledava? Štrajk prosvetnih radnika u ovom slučaju morao bi da bude štrajk, ne samo za nesmanjivanje plata, koje su ionako niske, već i jedan edukativni štrajk, što škola, odnosno prosveta u stvari i jeste. A on će to biti samo ako štrajkači istraju, a istrajaće opet samo ako budu stekli podršku šire društvene zajednice, uključujući tu i roditelje. Ali…

Da, uvek ima taj “ali”. U duboko bolesnom društvu, uključujući tu i prosvetne radnike, gde se do posla najčešće dolazi sporednim putem, teško je onda onom koji odlučuje postavljati bilo kakve uslove. Dakle, i ovde, baš kao i u svim drugim segmentima društva potrebno je to katarzično otrežnjenje, a to znači čišćenje sopstvenih redova. Ili barem, ono što kažu u LGBT zajednici, da se “outuju”, odnosno da, oni koji su nelegalnim putem došli do posla, da to i priznaju, a onda neka zajednica sama odluči šta uraditi u tom slučaju. To je prvi uslov za postavljanje stvari na čvrstim temeljima, prvi uslov i da drugi članovi zajednice skinu kapu i bezuslovno podrže štrajk. Na to već ne mogu toliko da utiču, jer bi i ti članovi zajednice morali da prođu kroz identičnu katarzu da bi o podršci mogli pričati bez zapreka. Da ne filozofiram više. Jasno je da smo daleko od toga. Stoga, zbog onih nekoliko desetina, stotina, hiljada…prosvetnih radnika koji shvataju važnost svog posla, koji svojim umećem oblikuju živote naše dece možda i više nego što ga oni drugi uspeju iskvariti, dajmo im podršku. U suprotnom, ostaćemo i bez tog malog broja kvalitetnih ljudi. Ako su bitne samo ocene, onda se zapitajte šta je i gde je to krenulo po zlu u vašem životu.

iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net