Recent Posts

Grad na Bosforu ima najviši broj nogometnih prvoiligaša u Evropi …

spor_toto_super_lig_23_hafta_fenerbahce_galatasaray_maci_tum_detaylari_h200061

Istanbul, grad na dva kontinenta sa preko 18. miliona stanovnika u SPOR TOTO Süper Ligi, ima pet timova u Prvoj premijer Ligi, Fenerbahce, Galatasaray, Beşiktas, Kasimpaşa i Istanbul Başakşehir. Istanbul je grad sa tri velika gradske derbija, Fenerbahce- Galatasaray, Beşiktaş – Fenerbahce, Galatasaray – Beşiktaş . Cjelu godinu  Turska i Istanbul zive za ova tri velika gradska derbija, mada veliki znacaj u gradu i na sportskim Arena, doprinose i derbiji Kasimpasa – Istanbul – Başakşehir ili bilo koji od gradskih derbija koji ukljucuje neki susret pet prvoligasa u gradu na Bosforu …

Fenerbahce po procjenama medija ima preko 30. miliona navijaca i van Turske, jedini je od pet klubova iz Istanbula koji se nalazi na zapadnoj Aziskoj strani grada i ima 19. titula Sampiona Turske. Za Fenerbahce, ciji je zastitni znak “ljubicasto- zuta” boja ili ime “KANARİJA ili KANARINCIJ” SA ZNAKOM Fenjera.Klub je osnovan 1905. godine.Fener se smatra klubom sirokih gradskih masa i ima navijace sirom Turske, u Azeberdzanu, u Njemackoj i u Evropi.

Ljuti gradski rivali sa evropske strane grada, Galatasaray ima isti broj titula Prvaka Turske 19. Po procjenama ima 25. miliona navijaca, “crveno – zute” boje, zastitni znak su “lavovi sa Mecidekoya” i za njega u pravilu navijaju i vole ga, ljudi sa dobrim obrazovanjem i poznati su po Galatasaray Koledzom ali su navijaci skloni brojnim ispadima svojih navijaca.Galatasaray je osnovan 1905. godine. Galatasaray je najuspjesniji klub van Tusrek i osvojili su dva trojeja, Kup UEFA i Super Kup Evrope. Pamti se da su im uz grdaske rivale ,Fener i Besiktas, omrznuti engleski klubovi poput Lidsa, kao i Crvena Zvezda iz Beograda. Pomenuti klubovi, cesta su meta,razaracunavanja na gostovanju u Istanbulu.

Beşiktaş, je treci klub po snazi u Turskoj i osnovan je 1903. godine, kao Sokolarski klub grada Istanbula.Besiktas ima osvojenih 13 titula Prvaka Turske, boja mu je “crno – bijela”, zastitni znak mu je “KARTAL ili ORAO”, smatra se da imaJU oko 10 miliona navijaca, navijaju ga i vole djelovi grada i radicke kao i starosjedeoci Istanbula. Besiktas je trenutno “beskucnik” klub ciji se moderno zdanje stadiona INONI gradi i bice nesto sto treba dozivljeti i vidjeti. Stadion se nalazi na obali Bosfora i ispod je nivoa mora. Dok se ne dovrsi novi stadion, Beşiktaş koristi usluge Olimpiskog stadiona Ataturk u djelu grada ,Ikiteli u Istanbulu.

Fener, Galatasaray i Beşiktaş su u Turskoj najaci sportski kolektivi i osim fudbalskih klubova imaju u muskim i zenskim selekcijama kosarkaske, odbojkaske, rukometne, atletske i vaterpolo timove i redovno su medju pobjednicima nacionalnim sampionata Turske a i sire.

DuxEbnJiIVK5szvYdQ3c2aJH8m9yLGqf

Gradovi iz Evrope koji se mogu pohvaliti da imaju vise od pet prvoligaša dosta su rijetki.Engleska i Grad London u Premier ligi predstavljaju klubovi koji su raspoređeni teritorijalno i jedni drugima čine velike rivale. Tako derbi sjevernog Londona uvijek igraju Tottenham i Arsenal, zapadni dio je obilježje susreta ekipa Chelsea i QPR-a te donedavno Fulhama, kako se recimo naziva kvart gdje je smješten stadion Chelsea. Južni London ima u najjačem rangu Crystal Palace, dok jeWest Ham smješten u Peckhamu, istočnom dijelu grada.

Najjače lige Evrope ne mogu se pohvaliti po brojnosti klubova u određenim sredinama. U Njemačkoj ne postoji nijedan gradski derbi, izuzev onog između Bayerna i Munchena 1860. godine. S obzirom na to da su popularni Zehcigeri u velikoj krizi, pitanje je da li će ovaj derbi više ikad imati značaj kakav je nekad imao.

Zanimljivost u vezi s francuskom ligom je vezana za grad Pariz. Naime, svega jedan fudbalski klub je član Le Championata. Neobična situacija u gradu koji ima više od 11 miliona stanovnika. Klubovi se regionalno dijele i tu imamo nekoliko derbija.

Španska Primera je jedina od pet velikih gdje u jednom gradu imamo nekoliko uspješnih klubova. Madrid se ponosi s čak četiri kluba. Najtrofejniji klub svijeta Real Madrid, njihov veliki rival Atletico te Getafe i maleni Rayo Vallecano koji dolazi iz kvarta Valejas, iz predgrađa Madrida. Zanimljivo je reći da Valencia ima tri kluba u ligi naspram Barcelone koja ima samo dva gradska rivala.

U Italiji su gradovi podijeljeni i po dva kluba igraju u premijer ligi iz Rima, Milana, Torina, Đenovi i Veroni.

iBalkan.net

130518H9M61060

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net