Recent Posts

Erdogan i Obama telefonski, o vrucim i otvorenim pitanjima …

basbakan-erdogan-obamadan-6-ay-sonra-bir-ilk-150941

Erdogan i Obama razgovarali su putem link telefonske vise od 45 minuta . Dva predsjednika su usaglasili stavove o zajednickoj saradnji, krizi u Iraku i Siriji i na rješavanja i drugih regionalnim problema.

Prema pisanju turskih medija, postoje zajednički napori kako bi se uspostavila stabilnost i sigurnost u Siriji. Obama je izrazio zadovoljstvo zbog velike pomoći koju pruza Turska za 2 miliona izbjeglica iz, Iraka i Sirije.

Razgovori o Jemenu i nuklearne pregovore Irana sa dešavanjima u Ukrajini bili su takodjer na dnevnom redu. Dvojica lidera su se složili da nastave da blisko rade po tim regionalnim pitanjima.

“Predsjednik SAD je pohvalio Erdoganov govor u nedjelju i istaknuo kako je ON prvi turski predsjednik izabran na izravnim izborima i ima istorijsku sansu da povede Tursku dalje naprijed”, prenijeli su mediji,dio razgovora putem  Erdogana i Obame .”Saglasili su se o važnosti bliske suradnje vezane za Siriju i Irak i terorističkih prijetnja koje dolaze iz regije”, rekao je Obama a pise na naslovnoj strani milionski dnevnik Hurriyet iz Istanbula

Telefonski razgovor dvojice čelnika trajao je 45 minuta, prema turskim izvorima.

Erdogan je prošloga mjeseca priznao napetosti u svojim odnosima s Obamom rekavši kako ce nastaviti da razgovara izravno sa američkim predsjednikom kao što su i  činili ranije.

Turska, međutim, ostaje ključna članica NATO-a i strateški saveznik za Washington na nemirnom Bliskom istoku sa zajedničkim interesima, porucili su jedan drugom u razgovoru.

ibalkan.net

obama erdogan

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net