Recent Posts

Beogradu i Srbiji „kroz prste“ oko Kosova, nema gledanja

7932E123-3218-4C91-893E-2BB51A94FE28_mw1024_s_n

Beograd, mora da poštuje pravne obaveze koje je preuzeo procesom pristupanja Uniji, ističe Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost, odgovarajući na pitanja o odbijanju vlasti u Beogradu da usklade vanjsku politiku sa EU i uvedu sankcije Rusiji.

Mogerini ističe činjenicu da  sam Beograd proklamuje proces pristupanja punopravnom članstvu u EU, za svoj ključni strateški cilj, ukazujući da je to premijer Vučić nedvosmisleno ponovio tokom posjete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, 16. oktobra, prošle godine. Stavovi odnosa prema Rusiji, šefica diplomatije EU rekla je da očekuje da će srpske vlasti pokazati da se Beograd drži svog strateškog cilja pridruživanja EU – riječima, a posebno dijelima. Odbacujem navode da EU gleda kroz prste Beogradu kada je riječ o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti da se riješi pitanje Kosova, napominjući da se ekonomske, socijalne i političke reforme moraju ostvariti i primjeniti bez odlaganja.

Sama posjeta Beogradu prva je  nakon preuzimanja funkcije Visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost.”Sa zvaničnicima iz Beograda ću razgovarati o izazovima koji se nalaze pred Srbijom. Razgovaracu sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i zamjenikom premijera, odnosno ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Razgovaraću sa parlamentarcima i predstavnicima civilnog društva. Poruka će biti jasna – Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je prije moguće. Privrženost i politička volja – a Beograd ih je već pokazao – to se može ostvariti. Radujem se zbog toga što ću raditi sa Srbijom na rešavanju izazova koji se nalaze na njenom putu”izjavila je visoka predstavnica.

Znajuci da pregovori sa Beogradom o pridruživanju EU pokrenuti su prije godinu dana, i trenutno su u toku. Srbija je to zaslužila, zbog svog doprinosa teškim reformama. Beograd je dug put presao u normalizaciji svojih odnosa sa Pristinom. Ključna, takođe, je za stabilnost u regionu. Srbija treba da ostvaruje svoju reformsku politiku. Kojim tempom će se odvijati pregovori zavisiće od napretka u ključnim oblastima, uključujući vladavinu prava i primenu sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, koje je EU omogućila.na kraju je zakljucila Federika Mogerini.

iBalkan.net

FEDERIKA MOGERINI I ALEKSANDAR VUCIC

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net