Recent Posts

Bugarsku uzdrmale eksplozije u fabrici streljiva

eksplozijabugarska_afp625

Veliki požar propraćen je sa nekoliko eksplozija, izbio je u skladištu VMZ-a kod sela Iganovo, na području Plodviva, izjavio je generalni sekretar Ministarstva Georgij Kostov.Oko 250 ljudi evakuisano je iz sela Iganovo na jugu Bugarske nakon eksplozije, a povređenih nema.

“Na svu srecu nije bilo žrtava ni povređenih”, dodao je bugarski zvaničnik navodeći da za sada nema opasnosti od zagađanja vazduha.

Nacelnik opciine sela Iganovo Stefan Dančev kazao je da se na mjestu eksplozije nalaze skladište i radionica za proizvodnju municije, koja je bila zatvorena za vreme nesreće.Za sada se ne zna uzrok eksplozije.

U vise navrata eksplozije u skladištima municije poslednjih godina su se dešavale, a najteže posledice bile su u oktobru prošle godine, kada je na sjeverozapadu Bugarske poginulo pet osoba. Tada je uništen i sav inventar municije u tom skladištu.

Bugarske vlasti su nakon eksplozije zatvorile prilaze skladištu, a na lice mesta upućena su vatrogasna i ambulantna vozila.

 Ovo je druga eksplozija u pogonu u Iganovu, nakon što su u januaru 2012. godine povređena tri radnika.

U, selu Iganov  bilo je veliko skladište vojne opreme, a sama fabrika proizvodi i projektile. “VMZ” je najveća vojna kompanija u Bugarskoj. Osnovana je 1936, a sastoji se iz šest fabrika u kojima radi više od 3.000 radnika. Kompanija “VMZ” u Sopotu proizvodi protivtenkovske projektile, rakete, artiljerijsku municiju i eksploziv.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net