Recent Posts

NATO dao garancije da kosovska vojska neće na sjeveru imati ovlasti

konferenc

Delegacija iz Beograda i NATO su zadovoljni dosadašnjim nivoom međusobne saradnje, rekli su posle jučerašnjeg sastanka u Briselu ministri odbrane i spoljnih poslova Srbije Bratislav Gašić i Ivica Dačić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Zvanicni Beograd, kako se moglo čuti, žele da dalje razvijaju saradnju sa alijansom u okviru Partnerstva za mir. Ovo je bio prvi sastanak članova srpske vlade sa rukovodstvom NATO-a poslije usvajanja Individualnog akcionog plana za partnerstvo za Mir.

Riječ je o dokumentu koji uspostavlja najviši mogući oblika suradnje sa NATO-om neke zemlje koja nije članica pakta.Vlada iz Beograda je dokument usvojila na sjednici 20. decembra prošle godine, a nešto kasnije, 15. januara.

Ministrara vanjskih polaova Srbije Ivica Dačić ponovio je da Srbija nije promijenila političku poziciju vojne neutralnosti kao i da ne može da promjeni istoriju odnosa sa NATO-om.Možemo da radimo na tome da suradnja ide u pozitivnom smjeru. Ministar vanjskih poslova je, istakao značaj nesmanjenog prisustva snaga Kfora na Kosovu i naglasio da su uspjeh dijaloga Beograda i Prištine kao i sprovođenje dogovorenog direktno povezani sa očuvanjem stabilnosti i bezbjednosti na Kosovu. Veoma važne su garancije generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga da nikakve kosovske oružane snage neće biti prisutne na sjeveru Kosova.

Saradnja sa NATO-om, međutim, nema samo vojni nego i politički kontekst. Tako u IPAP-u stoji da Srbija želi da „unaprijedi politički dijalog sa NATO-om i partnerima iz Partnerstva za mir u skladu sa svojim nacionalnim interesima, a takođe smatra korisnim unapređenje praktične saradnje u oblastima kao što su, pitanja javne diplomatije, novi bezbjednosni izazovi, inicijativa za jačanje integriteta, povjerilačkog fonda PzM namenjenog lakšem uništavanju i skladištenju viška municije, kao i primjene Rezolucije SB UN 1325”.,

iBalkan.net

jens-stoltenberg-nato

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net