Recent Posts

Brčko pod arbitražom 15 godina od Dejtonskog sporazuma

reg-brcko

Nemogućnost pregovarača da 1995. u Dejtonu odrede kome će od dva entiteta u BiH pripasti Brčko,to pitanje povjereno je Arbitražnom tribunalu, koji je 1999. donielo odluku da ova teritorija postane distrikt. Godinu dana nakon arbitražne odluke, distrikt je zvanično uspostavljen, tačnije 8. marta 2000, što je u Brčkom ovih dana i svečano obelježeno.

Zbog neslaganja sa takvom odlukom, koja je bila prilično očekivana, budući da je postojalo čvrsto uvijerenje da Brčko treba da pripada Srpskoj, Milorad Dodik, tadašnji premijer RS, podnio je ostavku. Naknadno je, 2009. amandmanom na Ustav BiH u parlamentu BiH, koji je inače prvi „domaći” amandman na dejtonski Ustav, Brčko gotovo jednoglasno potvrđeno kao samostalna jedinica u vlasništvu oba entiteta, preciznije kao kondominij (zajednička vladavina) FBiH i RS-a.

Za Brčko je postojala supervizija koja je prije oko tri godine ukinuta, iako formalno dužnost supervizora i dalje obavlja Amerikanac Dejvid Robinson, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Ono o čemu se manje govori u svjetskim okvirima jeste to da i danas postoji Arbitražni tribunal za Brčko koji još ima ovlašćenja da distrikt dodijeli nekom od entiteta.

Sudija Robert B. Ovens i dalje je u Vašingtonu na čelu Arbitražnog tribunala za Brčko i još praktično ima ovlašćenja da odlukom dodijeli distrikt jednom od entiteta ako bi ocijenio da je jedna od strana ozbiljno prekršila uslove arbitraže. Sudija Ovens je tada rekao da tribunal i dalje postoji, da je on i dalje na njegovom čelu i da strane u arbitraži, uključujući i sam distrikt, i dalje imaju mogućnost da podnesu predmete.

„U konačnoj odluci ističe se da teži slučajevi nepoštovanja uslova utvrđenih odlukom, bez obzira na to o kom se entitetu radi, mogu dovesti do izmjene odluke”, napisao je krajem prošle godine sudija Ovens i dodao da i dalje prati dešavanja u Brčkom, a da ga o razvoju situacije u distriktu izveštava i sam supervizor.

„Danas sa ove distance je teško pretpostaviti da li bi zaista bilo moguće mijenjati status Brčkog nakon što je to pitanje kroz amandman na Ustav riješeno u parlamentu BiH, ali tribunal zaista postoji”.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić ocjenio je da je 15 godina od uspostavljanja distrikta saradnja sa entitetima i institucijama BiH prijateljska i partnerska, uz puno poštovanje statusa distrikta. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je na svečanoj akademiji da je distrikt primer suživota, sloge i pomirenja.

iBalkan.net

643px-District_de_Brcko.svg_

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net