Recent Posts

Jusufspahic pozvao drzavu i gradjane da pomognu komsije muslimane

Muhamed-Jusufspahic-1-620x400

Povodom 11 godina od paljenja Bajrakli džamije u Beogradu,Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahic ,izjavio je  da su mediji zaboravili na taj događaj,pa je on je sazvao konferenciju za novinare da podsjeti na ove napade na svetinje muslimana u Srbiji, ali i na činjenicu da su i vernici islamske veroispovesti takođe poreski obveznici koji finansiraju rad javnog servisa RTS-a koji nije pomenuo paljenje džamija.

Govoreći povodom godišnjice paljenja džamija u Beogradu u Nišu, u noći između 17. i 18. marta 2004.godine, Jusufspahić je  kazao da muslimanima treba pomoći da ostvare svoja prava, a da je uslov za to da Islamska zajednica Srbije bude zvanično priznata i registrovana.

“Ne želimo da budemo uljezi u državi koja je naša i kojoj ne želimo zlo, jer bismo time zlo želeli i sami sebi.Ne postoji Islamska zajednice Srbije, kada je u pitanju registar, ona nigde nije zabeležena”, kazao je Jusufspahić.  Pozvao je  državu i građane da pomognu svojim komšijama muslimanima.

On je kritikovao medije u Srbiji jer su potpuno prećutali godišnjicu paljenja Bajrakli-džamije.
”U medijima srbijanskim se govori o paljenju crkava na Kosovu,ali se ne govori o paljenju srbijanskih dzamija.To je zaboravljeno,bas kao i onda kada se dzamije nisu zastitile a pojedine ambasade jesu”kazao je Muftija.

Govoreći o položaju mislimana, Jusufspahić je istakao da je Islamska zajednica Srbije “nepostojeća”, jer ni narod, ni država, ni crkve ne žele da je priznaju.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije, podsetio je i na druge probleme sa kojima se godinama unazad suočava ova vjerska zajednica: nepostojanje groblja za muslimane, ali i neriješen imovinski status Bajrakli džamije koja se vodi kao vlasništvo Republike Srbije, odnosno Grada Beograda.

Da li to znači da je reis predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a muftija beogradski gradonačelnik Siniša Mali? – upitao se muftija Jusufspahić.

Muftija je naveo i da su sve muslimanske bogomolje u Srbiji praktično nelegalne i da nisu u vlasništvu Islamske zajednice ni muslimana. “Bajrakli džamija je vlasništvo Srbije,vlasnistvo  grada Beograda – znači reis musliman je Toma Nikolic a muftija beogradski je Sinisa Mali”, kazao je Jusufspahić.

Bajrakli džamija, kazao je, nije podelila sudbinu niške jer se pokazalo da u Beogradu ima i onih Beograđana, Srbijanaca, hrišćana koji misle drugačije.

iBalkan.net

Dzamija

242041_bajrakli-foto---blic-zvezdan-mancic_orig

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net