Recent Posts

BEOGRAD,POTVRDIO DA JE OSAM OSOBA UHAPSENO U SRBIJI ZA ZLOCIN U SREBRENICI

1108-2014-KOSOVO,-ISLAMSKI-

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je  i precizirao da je na različitim lokacijama u Srbiji uhapšeno sedam osoba, a nešto kasnije i osmi osumnjičeni i to u Novom Sadu.

U saopštenju Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, sedam osoba uhapšeno na više lokacija u Srbiji.

“Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Srbije, sedam osumnjičenih – N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo”, piše u saopštenju.

Tužilaštvo BiH uputilo je izraze podrške i čestitku tužiocima Tužilaštva za ratne zločine i policiji u Srbiji “zbog uspješne i profesionalno realizovane akcije hapšenja sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici”.

“Akcija hapšenja direktni je rezultat saradnje dva tužilaštva i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmjena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje”, piše u saopštenju Tužilaštva BiH posle jutrošnje akcije policije na više mesta u Srbiji.

Dodaje se da su “tokom akcije hapšenja, glavni tužioci Goran Salihović i Vladimir Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji”.

Navodi se dasu uhapšene osobe osumnjičene,  kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a Repubile Srpske, direktno učestvovale u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka – muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, jula 1995.

Više osumnjičenih za ovaj zločin ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv nekih je istraga još u toku.

Predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali su saglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih “što predstavlja jasan znak poverenja i saradnje”, istaklo je Tužilaštvo BIH.

Jedan od uhapšenih je i bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović.

“Značaj današnje akcije, koju je policija izuzetno profesionalno izvela, je u tome što smo poslali jasnu poruku da ni srebreničke žrtve, ali ni počinioci potencijalnih ratnih zločina neće biti zaboravljeni. Riječ je o jednom od najmasnovnijh ratnih zločina, koji obuhvata više od 1.000 žrtava”, rekao je Vekarić.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko danas je  izjavila,da je važno što je Srbija krenula sa suđenjima ljudima koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici i Istočnoj Bosni, uz ocjenu da je istina o Srebrenici u Srbiji osporavana od samog početka.

“Srbija mora reći nešto o toj temi, mada ne želim reći da su ova hapšenja samo radi toga. Ona imaju neku simboličnu vrijednost”, istakla je Biserko.Kada je  Deklaracija usvajana, tadašnja opozicija, a današnja vlast, je demonstrativno napustila zasjedanje percipirajući to kao izdaju srpskog naroda. I danas ta politička elita negira genocid u Srebrenici, nazivajući ga ratnim zločinom“, rekla je Biserko.

iBalkan.net

specijalni-sud-u-beogradu-1390089494-430189

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net