Recent Posts

DRZAVE KOJE SE MOGU OBICI ZA JEDAN DAN

Panorama_von_Monaco-La_Turbie

Ima li onih koji su obišli cijelu kuglu zemaljsku? Ima nas mnogo koji su se nasli u tim minijaturnim državama na svijetu.Tada nam nije problem da obiđemo sve što jedna nacija ima da ponudi samo u jednom danu.Zapravo to ćete vjerovatno moći da uradite za samo jedno jutro, ili jedno popodne. Između doručka i ručka možete obići cijelu državicu. Evo čijim žiteljima to nije neki problem .

Monako …

(Monako je jedna od najmanja država na svijetu nalazi se na jugozapadu Evrope, na Azurnoj obali Sredozemnog mora i graniči se sa Francuskom. Sa populacijom od oko 30.000 ljudi, ovo je takođe i jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu. Glavna idustrijska grana Monaka je turizam: ovdje svake godine dolazi puno turista kako bi se kockali ili uživali u divnom vremenu.Monako je stekao nezavisnost od Francuske u XV veku. Broj stanovnika varira od godišnjeg doba, ali u proseku ima 37.000 stanovnika, čiji se broj poveća sedam puta za vrijeme održavanja trka Formule 1. U školama se uči francuski, italijanski i engleski. Pored spektakularne luke sa najskupocenijim jahtama na svijetu i čuvenim kazinom, Monako se može pohvaliti i najčuvenijim Okeanskim muzejem na svijetu.)

San Marino …

(Sa površinom od 60 kvadratnih kilometara, San Marino je jedna od najmanja država na svijetu, ali i jedna od najstarijih. Osnovana je 301. godine, ali je bila u sastavu tadašnjeg Rimskog carstva. Njen ustav zvanično je napisan 8. oktobra 1600, što je čini drugom najstarijom ustavnom republikom na zemlji.San Marino je mikro država, sa 32.000 stanovnika na italijanskim apeninskim planinama. Stanovnici San Marina tvrde da je njihova država najstarija suverena država na svijetu,ovu državicu godišnje poseti oko dva miliona posjetilaca.Takođe i jedna od najbogatijih zemalja; oni imaju budžetski suficit, a stanovništvo ne plaća porez)

Lihtenštajn

(Kneževina Lihtenštajn je država u zapadnoj Evropi, graniči se sa Švajcarskom na zapadu, i Austrijom na istoku, a prostire se na nekih 99 kvadratnih kilometara. Ova alpska zemlja je možda jedna od najmanjih, ali je zato i jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Ona je jedna od omiljenih zimskih destinacija turista, ali to nije jedini priliv novca.Lihtenštajn se sa svojih 37.000 a vlada,kraljevska porodica,koja baš kao u bajci, živi u dvorcu na vrhu planine sa koje se pruža pogled na grad. Njegovih 25 kilometara dužine može se prepešačiti.Lihtenštajn je popularni poslovni centar sa više registrovanih firmi nego stanovnika.)

St_Peter's_Square,_Vatican_City_-_April_2007

Vatikan

(Vatikan je najmanja država na svijetu i po broju stanovništva i po veličini (ima samo 44 hektara), a nalazi se unutar Rima. Vatikan je mlada država, osnovana 1929. godine kada je njom vladao Rimski episkop, poznat kao Papa. Teritorija Vatikana uključuje baziliku Svetog Petra, Sikstinsku kapelu, Apostolsku palatu, nekoliko zgrada i par muzeja.Posetioci koji se dive crkvi Svetog Petra možda i ne shvataju da taj dio ne pripada Rimu. U Vatikanu, pored pape, živi još oko 800 sveštenika i drugog osoblja. Turisti obavezno posjećuju i Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu, vrtove ili se penju na vrh bazilike.)

Maršalska ostrva

(Nalaze se u centralnom Pacifiku i sastoje se uglavnom od atola i ostrva. Površina zemlje je 181 kvadratni kilometer, a populacija 62.000. Maršalska ostrva su nezavisna država tek od 1986, kada su se oslobodili vlasti SAD, ali im upravo zbog njih i dan danas funkcioniše ekonomija. Ova država gotovo da nema prirodnih resursa, a uvoz je veći od izvoza.)

nauru

Sejšel

(Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu blizu obala Afrike, a prostiru se na 280 kvadratnih kilometara i imaju populaciju od 84.000 ljudi. Ova država je oduvijek bila progresivna, izvozila je vanilu, cimet i kopru; međutim od kada je stekla nezavisnost 1976. glavni priliv novca dolazi od turizma.)

FOKLANDSKA OSTRVA

(Arhipelag u blizini Južne Amerike nastanjen je rijetkim vrstama ptica, kitova, foka, ovaca i nekoliko vrsta pingvina, kojih ima više nego stanovnika (3.000), od kojih većina živi u glavnom gradu Stenliju. Nema automata za podizanje novca, zapravo, nema mnogo toga, osim nekoliko pabova, a na aerodrom sleću samo avioni iz Čilea i Velike Britanije. Na Foklandskim ostrvima kratko se zadržavaju samo turisti koji plove za Antarktik.)

ANDORA

(Samo tri sata udaljena od Barselone, nalazi se Andora sa 76.000 stanovnika, smještenaje  u Pirinejima između Francuske i Španije. Snježni vrhovi gledaju na dolinu koja je prelijepa kada procvjeta trešnjevo drvo. Zvanični jezik je katalonski.)

email restelli - restelli -

GIBRALTAR

(Stijena koja se naginje nad obalom južne Španije je britanska teritorija, ima 30.000 stanovnika, i, tokom nekih godišnjih sezona, čini se isto toliko jahti. Avioni iz Londona non-stop slijeću na jednu jedinu pistu na aerodromu, koja presjeca jedini put koji vodi do Španije. Glavna atrakcija Gibraltara je osoben izgled, a mnogi posjetioci provedu dan tako što se odvezu žičarom do vrha stijene kako bi pravili prekrasne fotografije i smijli su se divljim makakijima.)

MAKAO

(Nekada portugalska kolonija, malo poluostrvo u blizini Kine poznato je kao najveći kockarski centar na svijetu. Istorijski centar grada nalazi se na Uneskovoj listi svijetske baštine. Kao specijalni administrativni region Kine Makao još uvijek održava svoju nezavisnost tako što ima svoju vlastitu valutu, običaje i kuhinju, koja predstavlja mješavinu kantonske i portugalske kuhinje.)

KATAR

(Sa svojih 4.500 kvadratnih milja Katar je vjerovatno najveća među najmanjim državama. Glavni grad Doha privlačan je za turiste zbog svojih, Muzeja islamske umjetnosti i noćnih izleta u pustinju na obodu Persijskog zaliva. Još više turista očekuje se 2022. godine kada se u ovoj državi organizuje Svetsko prvenstvo u fudbalu.)

Regionalni portal www.iBalkan.net

doha

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net