Recent Posts

BERLIN PODJELJEN OKO ISPLATE RATNE STETE GRCKOJ

Tan2015-2-3_135237327_2 (1)

Vladajuca koalicija u Berlinu je do sada gotovo uvijek porucivalo “ne” grčkim zahtjevima za isplatu ratne odštete.Sada se po prvi put naziru razlike u stavovima u kojima se čuju mišljenja socijaldemokrata da bi o potraživanjima Atine trebalo diskutovati i da bi se žrtvama Drugog svjetskog rata i članovima njihovih porodica trebalo finansijski pristupiti, ocenjuju danas mediji u Njemackoj.

Ralf Stegner pomocnik predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) , zahtjevao je jos jednu “diskusiju o odšteti” i rekao da i poslije decenija postoje “neriješena međunarodno-pravna pitanja” i da se pitanje ratne reparacije ne smiju povezivati sa debatom o evro-krizi.

Jedan od lidera SPD Gezine Švan rekla je političkom magazinu Der Spiegel da taj slučaj gledano jasan i da bi Njemačka “trebala žrtvama i članovima porodica da finansijski pristupi”. Ona je navela da je riječ o tome da se “prizna da smo mi u Grčkoj pocinili gadnu nepravdu”.

Šef poslaničkog kluba opozicione partije Levica Gregor Gizi ocijenio je da nije fer što vlada u Berlinu sa Grčkom ne želi da priča o jednom kreditu njemačkih nacista od Grka od 476 miliona tadašnjih rajhsmaraka i upitao kako sada Grčke želi da se isplate, ako sopstvene kredite nisu nikada platili. On smatra da bi Grčka, na račun kamata, mogla tražiti do 11 milijardi evra.

Sadasnja vlada Njemacke ponovo je odbila Atinu i grčka potraživanja u vezi sa reparacijom i odšteteom za vrijeme Drugog svijetskog rata i odbacila zahtjeve grckog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zaplijeni njemacke imovine u Grckoj.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net