Recent Posts

ANKARA KRENULA U IZGRADNJU GASOVODA TANAP

tanap-a-ust-duzey-koruma-5415068

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Jildiz objavio je da  danas počinje  izgradnja gasovoda TANAP u gradu Karsu, u blizini tursko – gruzijske granice.

Ceremoniji početka radova na gasovodu TANAP prisustvovaće i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predstavnici Evropske unije i neki od ministara energetike iz zemalja članica Evropske unije.

TANAP (Transanatolijski gasovod) je gasovod kojim treba da se transportuje gas od Azerbajdžana, preko Gruzije do Turske, u dužini od oko 1.800 kilometara.

TANAP sa još dva planirana gasovoda koji će   se nadovezati na taj gasovod – TAP (Transjadranski gasovod) i IAP (Jadransko-jonski gasovod) treba da čine mrežu gasovoda nazvanu Južni koridor.

Tim gasovodima, koje podržava EU i koji su svojevremeno smatrani alternativom Južnom toku i ruskom gasu, treba da se doprema gas iz Kaspijskog mora do potrošača u jugoistočnoj Evropi.

On može da poveže sisteme za transport gasa s Grčkom i tako omogući Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i Austriji da dobiju gas preko Turskog toka koji će biti zamjena za Južni tok.

TANER-YILDIZ-SITE_1

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net