Recent Posts

BRISEL OD SARAJEVA HOCE PRAVE REFORME

brisel-REUTERS-Yves-Herman.jpg

Evropska unija direktno ce pratiti provođenje reformi na koje su se obavezali bh. političari i to će biti jedini put ka nastavku napretka države, poručila je Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije.

Italijanka Mogherini, bivša šefica diplomatije svoje zemlje, kaže kako Brisel traži od Bosne i Hercegovine prave reforme, a ne samo riječi.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije sastat će se u ponedjeljak u Briselu kako bi razmotrili niz tema i odluka vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i saradnju Federica Mogherini trebala bi  obavijestiti ministre vanjskih poslova 28 država članica Unije da li je  Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete koje su tražili krajem  prošle godine.

Ovim će Brisel pokrenuti postupak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, sedam godina nakon potpisivanja.

Institucije Bosne i Hercegovine ce tada  morati uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije, utvrditi program reformi te precizirati rokove i zaduženja.

Mogherini će se danas obratiti Parlamentu BiH, koji će razmatrati Pisanu izjavu o predanosti socijalno-ekonomskim reformama, koju su potpisali lideri bh. parlamentarnih stranaka.

bih-eu

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net