Recent Posts

BRISEL I BEOGRAD O POGLAVLJU 24

pol-brisel

Šef pregovaračkog tima iz Beograda u pregovorima sa EU Tanja Miščević kazala je da postoji politička volja i tehnička spremnost da Srbija počne pregovore po poglavljima 23 i 24, a koja se, između ostalog, tiču vladavine prava, reforme pravosuđa i osnovnih prava.

“Bilo bi lijepo u prvoj polovini godine otvoriti ova dva poglavlja”, rekla je Miščević novinarima nakon sjednice Radne grupe za Poglavlje 24 (Pravda, sloboda, bezbjednost) Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Dodala je da su to osnovna pregovaračka poglavlja i da su suštinski važni ne samo za državu već i za građane Srbije.

Vijest da su poslanici Evropskog parlamenta usvojili rezoluciju o napretku Srbije ka članstvu u EU, jedna je od rijetkih dobrih stvari koje su nam se dogodile u poslednje vrijeme. Ali, ni ona nije stigla bez upozorenja.

Konačna verzija teksta uvrštena je u tri amandmana koji skoro da imaju veću “specifičnu težinu” od brojnih pohvala koje u tom dokumentu stoje: amandman kojim se osuđuju napadi na ombudsmana Sašu Jankovića i apeluje da mu se omoguće normalni uslovi za rad, amandman o (spornoj) nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i amandman o rešavanju kosovskog pitanja.

Druga strana ovih amandmana je  još jedan  podsjetnik da je Evropljanima Kosovo podjednako važno kao i poštovanje ljudskih prava ili stanja u pravosuđu: to u prevodu znači da eventualnim priznavanjem Kosova,Beograd ne bi naprečac riješio stvar, ali ni da će, ukoliko Srbija ispuni druge zadatke, Brisel jednostavno zaboraviti na (kosovsko) poglavlje 35.

Poglavlje 23,  obuhvata razna pitanja – od statusa nacionalnih manjina, do slobode govora . Ipak, koliko god kompleksno bilo, to poglavlje na neki je način samo   zagrijevanje za sledeće po redu.

Dalje se u  Poglavlje 23  podrazumjeva usvajanje konkretnih i jasno zacrtanih zakonskih rešenja,  primenu određenih standarda i iskustava dobre prakse. Za poglavlje 24 postoji obimno i vrlo kompleksno zakonodavstvo a  Beograd ce morati da usvoji.

Ovo ide sa pitanjem o 11 oblasti – spoljne granice i šengenski sistem, migracije, azil, vize, policijska saradnja, borba protiv organizovanog kriminala, trgovina ljudima, terorizam i droga, sudska saradnja u građanskim i krivičnim stvarima, carinska saradnja.

Sve ove oblasti zapravo su u funkciji jednog zadataka: da država bude spremna da jednog dana kontroliše spoljnu granicu EU i tako pristupi Šengenskom prostoru, u kojem je omogućena sloboda kretanja.

iBalkan.net

zastava-srbija-evropska-unija-eu_660x330

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net