Recent Posts

TURCI PIJU KAFU I CAJ ZA LAKSE UCENjE,PAMCENjE, KOMUNACIJU…

106-720x432

Turska kafa može razočarati neupućene.Ona nije jaka, nego gusta pa se pije u malenim gutljajima.Kafa se u Turskoj voli i piće  je koje sluzi kao izgovor za druženje.Ali u Turskoj se pije jos vise uz tradicionalni crni čaj a to je dobro poznato piće kojim Turci izražavaju dobrodošlicu gostima i musafirima i brojnim turistima.

Najdraže sredstvo koje pomaže organizmu “živnuti” jeste čaj. Ispijanje čaja važan je sastavni dio života i radnog dana turskog stanovništva. Uz caj su najznačajnija bezalkoholna pića koje pružaju najdjelotvornije osvježenje, posebno tokom ljetnjih dana, jeste ayran. Ayran je blago posoljeni i hladnom vodom razređeni jogurt. Poznat je kao vrlo zdravo piće, a posebno je koristan u održavanju krvnog pritiska.

U jesen i zimu pije se boza, gusti, hladni, slatkasti napitak od prokuvanog prosa začinjen sa malo cimeta i đumbira.

Uprkos islamskoj zabrani vina i svih namirnica koje sadrže alkohol, Turska ima bogatu tradiciju uživanja u alkoholnim pićima. Uživanje alkoholnih pića u krugu porosice ili sa prijateljima u restoranima delom je posebnih prilika.

Najpopularnije alkoholno piće, kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste, je raki. Raki je tursko nacionalno piće omiljeno u celoj zemlji. Sadrži čak 42% alkohola, aromatizovano je anisom, a pije se razređeno sa vodom, zbog čega prozirna tečnost postane mlečno bela i je tako nazvano “lavlje mleko”.

Iako se više priča o zelenom čaju i njegovoj djelotvornosti, crni čaj je po istraživanjima više zastupljen među populacijom. U Evropi petina prodanih čajeva otpada na crni, dok je u planetarnim razmerama crni čaj zastupljen u više od 70 odsto procenata, u odnosu na zeleni.

Zašto poređenje ova dva čaja? Zato što je crni čaj “brat blizanac” zelenom, jer potiču sa iste biljke latinskog naziva Camellia sinensis. Da li će čaj završiti kao zeleni ili crni, zavisi od procesa obrade listova navedene biljke. U tom procesu najbitniji je stepen fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja i zato ima tamnu boju, ponekad crvenkastu i prodorno ispunjen ukus. Ukus dolazi od fermentiranih sokova punih arome, koji u sasušenim listićima ostaju netaknuti, sve dok se ne potope u vrelu vodu. Zanimljivo je da se na zapadu svi fermentirani čajevi nazivaju crnim, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog izrazito gorkog ukusa.

Ljubitelji i dobri poznavaoci rituala ispijanja čaja u Turskoj savjetuju da se crni čaj pije bez ikakvih dodataka. Tada je njegova efikasnost najpotpunija. Za one kojima se ukus ovog čaja baš i ne sviđa, preporučuje se da ga piju sa dodatkom kockice šećera ili malo meda. Ko želi da doživi još jaču aromu, crnom čaju treba da doda štapić vanilije, malo cimeta ili limunov sok. Neki konzumiraju crni čaj sa mlekom i šećerom, što je potpuno pogrešno. Mleko je bogato belančevinama a šećer ugljenim hidratima. Konzumiranje ovako spremljenog čaja Turci ga konzumiraju u više navrata dnevno a da im se ne opterećuju organi za varenje, a posebno jetru …

Turska istina je da naučnici nemaju precizan odgovor koji sastojak iz čaja štiti mozak, ali znaju da antioksidansi flavonoidi čuvaju ćelije od propadanja. Istovremeno štite i od srčanog i moždanog udara …

Turci uz tradiciju pijenja kafe obozavaju i caj od Edrena do Adene …

iBalkan.net

Caj_Turska

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net