Recent Posts

KOLUMNA

KOLUMNA

Kud puklo da puklo“

Prevlaka nova izdaja

Teritorija i gas i nafta koja pripada narodu Crne Gore ne može biti moneta za potkusurivanje i otkup grijehova iz 90.

( (Specijalno iz Podgorice za i.Balkan.net) Piše Nebojša Medojević

 11027773_1542929185994862_8642843392183968929_n

Vlada Crne Gore je donijela odluku da neće raspisati tender za davanje koncesije za eksploataciju nalazišta gasa i nafte na dijelu teritorijalnog mora u predjelu Prevlake. Hrvatska je početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1.800 km2) i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas. Hrvatska, dakle raspisuje tender za davanje koncesije za eksploataciju gasa i nafte koja se nalazi ispod mora u oblasti koja se smatra spornom i čiji status još nije određen. Ni međunarodnom arbitražom, ni dogovorom Crne Gore i Hrvatske. Zasto, onda, Hrvatska raspisuje međunarodni tender za eksploataciju prirodnog bogatstva (gasa i nafte) koje nijesu u njenom vlasništvu. Svaka ozbiljna i odgovorna, patriotska Vlada Crne Gore bi odmah raspisala svoj međunarodni tender za davanje koncesije na istom prostoru i obavijestila Vladu Hrvatske, njenog međunarodnog savjetnika i sve zainteresovane učesnike na tom tenderu da je teritorija sporna i da Hrvatska nije vlasnik tog dijela mora.

Vlada Crne Gore donosi odluku da neće da raspisuje svoj tender za davanje koncesije, a Hrvati nastavljaju proceduru i raspolažu teritorijom suverene države Crne Gore i njenim nacionalnim bogatstvom. Da li je Vlada donijela ovu odluku koja nanosi nenadoknadivu štetu nacionalnim i državnim interesima Crne Gore, na bazi korupcije i vec dogovorenih aranžmana sa budućim koncesionarom sa kojim će Vlada Hrvatske potpisati ugovor o eksploataciji crnogorskog gasa i nafte vrijedan mlijarde eura. Koliko će građane i državu Crnu Goru koštati ova veleizdaja?

PzP će uciniti sve da kroz pokretanje parlamentarnih mehanizama zaštiti vitalne nacionalne interese koje direktno ugrožava Vlada Crne Gore. Parlament može spriječiti Vladu da uradi nešto pogrešno i ugrozi nacionalni interes, ali Parlament ne može primorati Vladu da zaštiti nacionalni interes i raspiše tender za davanje koncesija za eksploataciju gasa i nafte nad istražnim blokovima koje je već druga država, bez ispaljenog metka, upisala kao svoju teritoriju. Pad ove izdajnike korumpirane marionetske Vlade i formiranje nove tranzicione je jedini spas. Zato su protesti i bojkot zarobljenog Parlamenta jedina opcija koja stoji i opoziciji i narodu.

Bio sam jedan od malobrojnih koji su javno protestovali protiv sramnog napada režima Đukanovica, policije CG i JNA na Konavle i Dubrovnik. Cijenio sam da tada branim čast i dostojanstvo Crne Gore.

PzP će danas, odbranom teritorije i prirodnog blaga, opet biti na braniku državnih interesa, prava i pravde, časti i dostojanstva države. Ni pedalj naše teritorije, ni litar nafte, ni metar kubni gasa, niko ne smije ni pokloniti, ni predati nikome, bez borbe i otpora. Ako je neko kriv za ratne zločine 90. zbog Dubrovnika, neka ide u Hag. Teritorija i gas i nafta koja pripada narodu Crne Gore ne može biti moneta za potkusurivanje i otkup grijehova iz 90-ih.

P.S. Autor kolumne „Kud puklo da puklo“ je Nebojša Medojeviić, rođen 1966. u Pljevljima, diplomirani je inžinjer elektrotehnike. S grupom istomišljenika osniva prvu antikorupcijsku NVO u Crnoj Gori “Centar za tranziciju”, a 2002. sa grupom od 100 eksperata veoma uticajnu think thank “Grupu za promjene”, koja će 2006. prerasti u političku partiju Pokret za promjene… Medojević je objavio pet knjiga o različitim fenomenima tranziicje, veliki broj radova, studija. Bio je pridruženi član Naučnog društva ekonomista Jugoslavije, i jedan od članova ekspertne grupe G17. Aktivno se bavio košarkom i igrao za KK Rudar iz Pljevalja 1980-1984.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net