Recent Posts

KO SU NAJPLACENIJI SVJETSKI LIDERI

obama-best
U imućnim državama podrazumjeva se da političar ima uređenu egzistenciju, ali činjenice pokazuju da bogatstvo države nema veze s bogatstvom političara.

Barak Obama pored plate dobija poreske olakšice u iznosu od 50.000 dolara.Plata predsjednika SAD udvostručila de kada je na čelo te države došao Džordz Buš 2001. godine (prema predlogu povećanja koje je dao Bil Klinton jer se plata ne povećava u tekućem mandatu.

Nakon Obame slijedi kanadski premijer Stiven Harper, koji godišnje zarađuje 260.000 dolara.

Na trećem mjestu liste najplaćenijih lidera ekonomski najrazvijenih zemalja, nalazi se njemačka kancelarka Angela Merkel, sa godišnjim prihodom od 234.383 dolara.

Južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma prima godišnje 223.600 dolara, a premijer Velike Britanije Dejvid Kameron primao je 214.782 dolara, uključujući poslaničku platu.

Merkel, EP

Šesto mijesto na listi zauzeo je japanski premijer Šinzo Abe sa zaradom od 202.700 dolara godisnje, dok bi francuski predsjednik Fransoa Oland bio bolje rangiran da mu plata nije umanjena za 30 odsto po dolasku na vlast i sada iznosi 194.300 dolara.

Zemlje Balkana i Jugoistočne Evrope, su jako daleko od svojih partnera iz bogatih država kao što su Sjedinjene Države, Italija, Francuska i Kenija.

Ipak, Kenija je tu u prednosti, jer njen premijer zarađuje više i od predsjednika SAD Baraka Obame, doduše za svega 27.000 dolara više.

Bivsi İtalijanski premijer Mario Monti, bio je vrlo cijenjen u Evropi ali  kao šef vlade nije primao nikakvu nadoknadu, jer se tih primanja dok je bio na funkciji  odrekao.S druge strane, zadržao je senatorsku platu od 260.000 dolara godišnje.

Singapurski premijer Li Hsien Lung, prema istraživanju Investopedije u 2010. ostvario je 2.200.000 dolara.

The Outlook for East Asia: Lee Hsien-Loong smiles

Uz ovakvu platu, čovjek se zaista ne treba baviti korupcijom, omiljenim honorarnim poslom političara širom svijeta. Koliko su Singapurci velikodušni prema lideru svoje vlade pokazuje i podatak da je 60-godišnji Lung četiri puta bolje plaćen od premijera Hong Konga, Donalda Tsonga. Ovaj ostvaruje još uvijek zanosnih 513.000 $ pa se može pohvaliti da u dvije kategorije zauzima drugo mijesto na svijetu. Naime, on je drugi najslavniji Donald T. na planeta, iza imenjaka Trampa.

Treći u apsolutnom plasmanu je – kenijski premijer Odinga s neverovatnih 427.000 dolara, šest odsto više od svog djelimičnog sunarodnika Obame.

S obzirom na standard koji vlada u Keniji, Odinga je relativno najbolje plaćeni političar na planeti. Jedan od kriterijuma za procjenu zarade političara jeste poređenje njihove plate sa kupovnom moći koju ima njihov sugrađani s prosječnim primanjima.

Singapurski bogataš Lung znatno je umereniji, jer svojom kupovnom moći nadmašuje svoje sugrađane samo za 38,5 puta. Naime, u Singapuru su cijene znatno više nego u Keniji, pa je zbog toga svaki Odingin dolar relativno vrijedniji od Lungovog. Iako je i Lungova plata vrlo visoka, Singapur je zemlja u kojoj je vrlo jednostavno poslovati, pa je stoga i njegov basnoslovni dohodak lakše opravdati. Odinga se može pohvaliti i podatkom da je njegova država najkorumpiranija od deset koje daju najplaćenije političare.

Naftom bogate zemlje imaju i najbolje stojeće političare, iako se u njihovim slučajevima ne radi o političkim funkcijama kakve su poznate u zapadnim demokratijama.

Hasanal Bolkiah, sultan od Bruneja, upravlja svojom dalekom azijskom država 44 godine i kupa se u bogatstvu od 20 milijardi dolara, stečenih od naftnog i gasnog biznisa.

Tajlandski kralj Pumipon Aduljadet  još je jedan od onih koju pobuđuju zavist. Najbogatiji kralj planete u 67 godina vladavine zgrnuo je 10 milijardi dolara, što od nekretnina, što od ulaganja u akcije, a nešto je i naslijedio. Tajlandski ga narod doživljava zamalo božanstvom.

Regionalni Portal www.iBalkan.net

Richest-Politicians-in-the-World-TOP-10-2 (1)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net