Recent Posts

ISTANBUL BLOKIRAN SEDMICAMA PROTESTIMA PROTIV NASILjA NAD ZENAMA

150214069.1_xl

Vodeci mediji u 70.milionskoj zemlji  već nedeljama svakodnevno izveštavaju o nasilju nad ženama. Početkom ove sedmice na ulice Istanbula izašle su hiljade žena i muškaraca protestujući protiv nasilja.

Sociolog Čiček Tahaoglu iz nevladine organizacije ‘Bianet’,kazao je da i samoj turskoj vladi pripisuje dio krivice za situaciju. “Prije nekoliko dana ministarka za porodicu je rekla kako je najbolji plan za karijeru jedne žene da bude majka.” Ali, kompletna vlada, kaže Tahaoglu, “uopšte nije zainteresova da ozbiljno  shvati žene kao individue, osobe koje bi mogle same da se uhvate u koštac sa svojom sudbinom”.

Tajip Erdogan je mnogo puta eksplicitno govorio protiv nasilja nad ženama, čak i na međunarodnoj sceni. Godine 2011, turska vlada pod Erdoganovim vođstvom, među prvima je potpisala Konvenciju Savjeta Evrope o “Sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i porodičnog nasilja”. To se i do danas smatra priručnikom za zaštitu žrtava seksualnog nasilja i prevenciju protiv prisilnog braka.

Ali i sa druge strane, vladi očigledno ne polazi za rukom da sprovede promjene u samom društvu. Situacija u zemlji je teška. Prema podacima ‘Bianeta’ u 2014. u Turskoj je ubijena 281 žena. To znači da je stopa ubistava žena porasla za 25 odsto u odnosu na 2013. Mračne brojke nasilja nad ženama su u stvarnosti mnogo gore.

Preko dva miliona Turkinja i Turaka su svjedočili o sopstvenim iskustvima:o tome da li je  svejedno da sr prvica da je riječ o nasilju među sopstvena četiri zida, u prepunom autobusu, na javnom mijestu, ili na radnom mjestu i poslu. Nasilje i uznemiravanje u turskoj svakodnevici opterećuje cijelu zemlju – podjednako i žene i muškarce. Ovo vise nije samo fenomen već odavno mnogo toga ‘ključa’.Sada se često govorilo samo u krugu porodice i među prijateljima. Sada je drugačije, jer žene koriste mogućnost anonimnosti koju pruža Internet i pričaju otvoreno o tome …

Upravo u takvoj jednoj definiciji Čiček Tahaoglu vidi osnovni problem: “Vlada pravi ogroman jaz između ‘pristojnih’ i ‘ostalih’ žena.” Prema istom mišljenju u prvu kategoriju spadaju one žene koje “imaju najmanje troje djece, koje kuvaju i brinu o djeci i mužu”. Sve u svemu, kaže, to su žene koje brinu o porodici, a ne o sopstvenoj karijeri. Samim tim one automatski ostaju u ulozi žrtve. A one ostale su svakako divljač spremna za odstrel, kazao je javno sociolog …

0,,17830737_401,00

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net