Recent Posts

SARAJEVO :SDA, HDZ i DF dosli do dogovora i uspostave nove Vlade FBiH

 

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Demokratske fronte (DF) su dogovorili formiranje novog saziva Vlade Federacije BiH, javlja agencije i mediji iz Sarajeva.

Dogovoreno, je da HDZ BiH će predložiti šest ministara u Vladi FBiH, s tim da će SDA i DF morati dati saglasnost za kandidata za ministra finansija, potvrdila je Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH.

Po dobro obavjestenim izvorima Ministarstvo finansija, odnosno “šesto” ministarstvo, je do sada bilo predmet neslaganja tokom prethodnih pregovora koji su vođeni između predstavnika stranka koje će ući u Vladu FBiH. Po pet ministarstava u Vladi FBiH će pripasti SDA i DF-u.

Potvrdio je da će HDZ BiH, osim Ministarstva finansija, pripasti i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo pravde i Ministarstvo prostornog uređenja.

“Na osnovu toga SDA će imati premijera i 5 ministarstava, DF 5 ministarstava, uključujući i ovo zajedničko, HDZ 5 ministarstava uključujući i ovo zajedničko”, kazao je Izetbegović.

“Građani Federacije i Bosne i Hercegovine će dobiti vladu u što kraćem roku. Sporazumi su postignuti. To je najvažnije za građane, rekao je Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA).

20150301173752_291668

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net